Falske Nokia-batterier eksploderer

Falske Nokia-batterier eksploderer

En ny internasjonal undersøkelsen kan ikke finne beviser på at originale Nokia-batterier eksploderer.

Denne gangen er det nederlandske De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) som har studert seks Nokia-telefoner som har eksplodert. VWA har kommet til konklusjonen at ingen av disse tilfeller skyldes originale Nokia-batterier. Organisasjonen grubler derimot over hvorfor så mange Nokia-telefoner selges med pirat-batterier.

De seks tilfellene av eksploderende telefoner i Nederland skyldes i fire tilfeller uegnede batterier. I ett tilfelle var det et kopibatteri (lovlig kjøpt billig batteri), i tre tilfeller piratkopier som ble solgt under navnet Nokia. De siste to eksplosjoner skyldtes andre årsaker enn batterier-problemer.

Undersøkelsen viser at det er mange feil på kopi-batterier eller piratkopier som har Nokia-merke på seg. VWA har ikke kunne påvise feil på originale Nokia-batterier.

VWA bekrefter derimot at det for en kunde er umulig å se forskjellen mellom piratkopier og originale batterier. Til og med eksperter har problemer å skille mellom de to typene uten å åpne, og ødelegge, dem. Det viser seg at det fremdeles selges mange Nokia-telefoner der originalbatteriet er byttet ut med farlige piratkopier.

VWA oppfordrer produsentene av mobiltelefoner generelt til å ta ansvar for sine produkter. De mener mobilprodusentene bør endre distribusjonskjeden slik at det ikke er mulig å bytte ut batterier. VWA ønsker også å ta opp saken i EU, i og med problemet har dukket opp i flere EU-land. VWA oppfordrer EU til å ta saken for å samarbeide om felles EU-standarder for mobilsalg, for på den måten å komme problemet til livs.

I november i fjor fikk Nokia mye refs for eksploderende telefoner. Det var den belgiske forbrukerorgansisjonen Test Aankoop som påbeviste feil i Nokia-telefoner, men måtte senere innrømme det ikke gjaldt originalbatteriene. Forbrukerorganisasjoner i flere land har oppfordret Nokia til å rydde opp i distribusjonen sin.