- Fantastisk avslutning på et viktig år

- Fantastisk avslutning på et viktig år

Den velkjente søkemotoren han har ledet tjente milliarder av dollar i fjerde kvartal. Det er status når Eric Schmidt fra april overlater roret til en av Googles gründere.

Selskapet hadde en omsetning på 8,44 milliarder dollar i fjerde kvartal 2010, en økning på 26 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 2009.

- Fjerde kvartal markerte en fantastisk avslutning på et viktig år, sier Eric Schmidt, administrerende direktør i Google i en uttalelse.

Omsetningen opp 26 prosent

Størstedelen av inntektene får selskapet fra de googleeide nettstedene.

De genererte hele 5,67 milliarder dollar, noe som tilsvarer 67 prosent av de totale inntektene. Dette representerer en vekst på 28 prosent sammenlignet med fjoråret. Googles partnere i AdSense-programmet genererte på sin side 2,5 milliard dollar i inntekter, 22 prosent mer enn på samme tidspunkt i år.

- Våre sterke resultater har vært drevet av den raskt voksende digitale økonomien, kontinuerlig produktutvikling og innovasjon som kommer både brukere og annonsører tilgode. Disse resultatene gir oss optimisme og tillit til å investere tungt i fremtidig vekst, sier Schmidt.

2,54 milliarder dollar på bunn

Google har ikke bare omsetningsvekst å vise til, men kan også skilte med en pen vekst i resultatet for perioden. Periodens bunnlinje viser et resultat på 2,54 milliarder odllar, sammenlignet med fjoråret som ga 1,97 milliarder dollar på bunnlinjen på samme tidspunkt.

Det betyr at eierne kan glede seg over et resultat på 6,81 dollar per aksje, godt over de 6,13 dollar hver Google-aksje ga i samme periode i fjor.

Bytter ut toppsjefen

Google annonser også noen forandringer innad i bedriften som er verdt å merke seg. Fra 4.april vil toppsjefen Eric Schmidt erstattes av en av Googles gründere, Larry Page.

- Eric har helt klart gjort en fremragende jobb ved å lede Google det siste tiåret. Resultatene taler for seg selv. Hans råd og innsats vil være uvurderlig for meg i dennye rollen, sier Larry Page i meldingen fra Google.

Mens Larry Page altså overtar ansvaret som toppleder, skal Sergey Brin, den andre Google-gründeren, ta seg av det strategiske arbeidet. Brin skal spesielt legge sin energi i utviklingen av nye produkter.

Schmidt blir styreformann

Schmidt vil fortsette i selskapet som styreformann. Han vil blant annet arbeide med eksterne avtaler, partnerskap og kunder. Internt vil han fungere som en rådgiver for medgründerne Larry Page og Sergey Brin. Sistnevnte skal arbeide med strategiske prosjekter og produktutvikling.

Tilsynelatende er Schmidt fornøyd med endringene:

- Vi har snakket om hvordan vi best kan forenkle styringsstrukturen og ta raskere beslutninger. Ved å klargjøre våre individuelle roller vil vi skape klarere ansvar, avslutter han.