Får bredbånd på Mars

Får bredbånd på Mars

Snart kan du chatte med marsboere og legge til venner fra månen på Facebook.

NASA eksperimenterer nå med nettilgang i verdensrommet, melder news.com.au.

Så langt har de klart å sende dusinvis av bilder fra et romskip i verdensrommet til jorda. Avstanden: 32,4 millioner kilometer, nesten ti ganger så langt som fra jorda til månen.

Tanken er at man en dag kanskje kan bruke nettilgangen til å overføre beskjeder med lysets hastighet gjennom verdensrommet. Så om mennesker skulle kolonisere mars, kan mennesker på jorda legge dem til som venner på Facebook.

Det nye nettet kalles Disruption-Tolerant Networking (DTN) og er forskjellig fra nettet brukt på jorda i det at det virker over enorme distanser og er sikret mot forstyrrelser, slik navnet antyder.

Kan pause

Problemet i verdensrommet er at solstormer og planeter kan skape kommunikasjonstrøbbel. For eksempel tar det alt mellom 3,5 til 20 minutter å sende og motta data i lysets hastighet fra Mars.

Men i motsetning til jordas internett kan NASAs DTN-nett ta pause når forstyrrelser dukker opp. Nettet husker hva som blir sendt og kan holde igjen pakkene til det får kontakt med destinasjonen igjen.

- Dette er første skritt mot å lage en totalt ny kommunikasjonsmetode for verdensrommet, et interplanet-basert internett, sier Adrian Hooke, NASAs leder for verdensrommets nettverksarkitektur, teknologi og standarder.

Pålitelig

Den nye protokollen er utviklet i samarbeid med Vitn Cerf, en av de opprinnelige internettpionerene og for tiden direktør i Google.

Nettet kan ifølge NASA også brukes i kompliserte romoppdrag med flere skip og sikre pålitelig kommunikasjon for astronauter på måten. Neste år vil International Space Station starte å teste DTN.