Får ikke 3g-garantier

Får ikke 3g-garantier

Umts kan stikke kjepper i hjulene for mindre mobilaktører. Mobilselskapet Newphone tar det for gitt at de kan videreselge umts-tjenester fra Netcom. Men det er slett ikke sikkert.
Netcom og Telenor har investert store summer i umts, og begge er snart på luften. Spørsmålet nå er om videreselgere som Chess, Sense og Newphone får lov til å videreselge også i dette nettet. Får de et nei, kan det bety tapte kunder til de to store.

Mobilselskapet Newphone har gjort det bra i Sverige ved å sikte seg inn mot bedriftsmarkedet. De tilbyr toppmodeller av mobiltelefoner som leies ut med fratrekk fra ringekostnaden. Nå bygger de seg også opp i Norge. Men får å få en splitter ny telefon hvert år, må kundene binde seg i 3 år.

-- Det går riktig vei. Vi er i ferd med å få til et landsdekkende salgsnett, sier Otto Isaksen som eier 40 prosent av den norske delen av selskapet.

Isaksen forteller at konseptet deres går ut på å ta over mobiltelefonhåndteringen for bedrifter som ønsker å slippe kostbare utlegg til mobiltelefoner. Samtidig tilbyr selskapet innholdstjenester gjennom tredjepartsleverandører. Dermed får de kunder som er storbrukere av datatrafikk, og som sannsynligvis vil være i målgruppen for umts.

-- Hva om dere ikke får komme inn på umts-nettet?

-- Vi forventer at vi kan tilby umts når Netcom kommer med det. Vi tar det rett og slett som en selvfølge, sier Isaksen.

Usikkert

Like sikker er ikke Guri Wormdahl som er kommunikasjonsdirektør i Netcom.

-- Det har vi ikke avklart, jeg kan verken si at vi vil gi tilgang til umts-nettet eller ikke, sier Wormdahl, som ikke vil gå i detalj på hvilke beslutningskriterier som vil bli lagt til grunn.

Heller ikke Esben Tuman Johnsen som er informasjonssjef i Telenor Mobil kan gi noe klart svar.

-- Tror nok det blir åpnet for videresalg, men jeg kan ikke si når, siet han.

Hos Post- og Teletilsynet håper de at selskapene selv vil løse dette.

-- Vi er oppmerksomme på problemstillingen og vi venter vel egentlig å få en klagesak etter hvert. Men jeg håper jo det vil ordne seg slik at markedet fungerer, sier PT-direktør Willy Jensen.