Får ikke tilgang til øl.no

Får ikke tilgang til øl.no

Uten tilleggsinstallering eller konvertering av nettadressen fungerer ikke norske tegn i domenenavn.

Internett har åpnet for domenenavn med skrifttegn utenom de 26 stardardbokstavene i internasjonal skriftspråk. I alt 96 nye bokstaver kan brukes i url-er.

For for eksempel norske og tyske websider betyr det at det endelig kan brukes språkriktige adresser. Men selv om webstedet med æøå ligger ute på nett og ser bra ut er det faktisk få som har tilgang til det.

Problemet er at det fleste nettleserne ikke er oppdatert for å lese de nye skrifttegnene. Verdens mestbrukte nettleser, Microsofts Internet Explorer, gir ikke direkte tilgang til domener som øl.no, båt.no eller münchen.de.

Domenenavnsystemet er internasjonalt, og det vil derfor oppstå problemer ved utveksling av adresser med nasjonale tegn. Alle tegn kan ikke tastes inn fra alle tastaturer, og en del programvare - både e-postprogrammer og nettlesere - er ikke utviklet for å kunne håndtere nasjonale tegn i adresser.
Et helnorsk domenenavn, for eksempel blåbærsyltetøy.no, vil derfor kunne framstå som en uforståelig tekststreng i enkelte sammenhenger. På grunn av dette anbefaler Norid, registrarenheten for .no-domener, å lage to utgaver av samme navn for dem som velger å skaffe seg navn med nasjonale tegn.

I Norge søkte 27.100 personer og organisasjoner om domenenavn med norske skrifttegn. I alt mottok Norid 43.173 søknader. I Tyskland åpnet cirka en halv million nye domenenavn med tyske tegn som umlaut (ü og ö) i navn fra 1. mars, som münchen og schröder. I første omgang vil de tyske domenenavnene bare være tilgjengelig fra pc-er med tyske tastaturer som har disse bokstavene lagt inn som standard.

Problemene med andre skrifttegn er en del av startvansker i en overgangsfase. Etter hvert vil alle nettlesere oppdateres. Det er lettere å løse problemet hos brukere enn å oppdatere alle verdens servere.