Får psykolog-hjelp over nett

Får psykolog-hjelp over nett

Barn og unge i Nordfjord får hjelp fra psykolog og pedagogikkspesialister via videokonferanser over internett.
I de sju Nordfjord-kommunene Bremanger, Eid, Gloppen, Hornindal, Selje, Stryn og Vågsøy kommuniserer politikere og kommunalt ansatte ved hjelp av interaktiv video som går over fiberoptiske kabler mellom rådhusene. Dermed kan fagfolk fra ulike deler av distriktet møtes ansikt til ansikt uten at de behøver og samles.

Men det er ikke bare fagfolk som "møtes" ved hjelp av web-kameraer. Også barn og unge som trenger spesiell oppfølging fra psykologer og spesialpedagoger har glede av løsningen.

-- Et eksempel er tjenesten for pedagogisk og psykologisk rådgivning i Stryn. De har ofte behov for hjelp fra de spesialiserte kompetansesentrene i Bergen og Kristiansand. Med interaktiv video behøver ikke foreldre og barn reise i mange timer for å få slik hjelp. Belastningen blir mindre og det blir rom for flere møter med bedre oppfølging, sier kommunenes prosjektleder Jarle Tvinnereim i en pressemelding.

Også næringslivet har nytte av den statlig støttede bredbåndsutbyggingen i Nordfjord. Kommunene leier ut kontorlokaler med videokonferanse-oppsett til næringslivet når de ønsker å kommunisere direkte med sine kunder eller leverandører i andre deler av landet.

I skolesektoren brukes videokonferanseløsningene til fjernundervisning. -- I løpet av 2005 vil 40 skoler være tilknyttet videosystemet. Selv de minste skolene kan delta med beskjedne investeringer. Ett kamera er nok, og systemet støtter dessuten tradisjonelle isdn-videoløsninger slik at skolene kan bruke +gammelt, utstyr, sier Tvinnereim. Vanlige folk får tilgang til videoutstyret gjennom installasjoner på bibliotekene, slik at innbyggerne i kommunen kan få tilgang til interaktiv video. Det gjør at innbyggerne kan snakke og se de kommunale saksbehandlerne uten å måtte dra til kommunesenteret.

Nå legger kommunene planer for å overføre møter i kommunestyrene til kommunenes web-sider.

-- Selv om vi ligger på førsteplass i kommune-Norge når det gjelder bruk av videokonferanser, har vi ikke tenkt å slappe av, sier en meget fornøyd prosjektleder ifølge pressemeldingen.