Fart for forenkling

Fart for forenkling

KØBENHAVN: Maskinvare og kommunikasjon er blitt rimelig. Det er innen programvare innovasjonen skjer. Det var Bill Gates' budskap under IT Forum 2004.
KØBENHAVN: Bill Gates åpnet Microsofts IT Forum i København med en tale som tok utgangspunkt i "programvarens magi" -- the magic of software. Uten å se seg for langt tilbake fastslo han at Microsoft er på riktig vei, og at vi de nærmeste årene vil se en kraftig utvikling av nye og spennende måter å bruke teknologien på. Takket være programvare.

Under konferansen ble det lansert nyheter innen administrasjon og drift av Windows Server System. Nyhetene neste år vil være oppdateringer og nye produkter på serversiden. Så i 2006 skal det bli spennende på klientsiden igjen. Longhorn, neste versjon Windows skal ut til brukerne.

Før det skal Windows være klar i 64-bit-versjon, noe Gates mener vil gi ytterligere kraft på datarommet. Og for vanlige brukere. Allerede i dag bruker Microsoft systemet til flere ting. Blant annet kjører den nye søkemotoren deres på Windows 64. Det var for øvrig det som ble opplyst om søkemotoren under IT Forum.

Søker MSN

At Microsoft tar opp kampen mot Google om å ha den mest utbredte søkemotoren, er et hett og omdiskutert tema om dagen. Men ikke blant it-sjefer og driftsfolk på Microsofts europeiske konferanse. Eller blant de Microsoft-folkene Computerworld snakket med heller.

"Det der er det MSN som steller med, du får høre med dem. Jeg vet ikke hva strategien for MSN Search er, eller hvordan de har tenkt å gjøre forretning". Det var et vanlig svar. Og det virket helt oppriktig; på IT Forum stilte Microsoft med sine tunge folk innen infrastruktur, sikkerhet og bedriftsløsninger.

Selv om Gates trakk frem at det er i forbrukermarkedet det foregår om dagen, merker du ikke mye til det ved IT Forum.

For datarommet

Lanseringene under IT Forum er mer i tråd med DSI enn Xbox og hjemme-pc. DSI som står for Dynamic Systems Initiative er Microsofts strategi for å gjøre det enklere, og ikke minst automatisere hvordan distribuerte it-systemer blir designet, installert og administrert.

I konseptet inngår at de forskjellige serverne, og klientene når det er trengs, skal gjøres bedre i stand til å vise hva de holder på med, rapportere hendelser og ytelse, slik at de enklere kan overvåkes og styres. Også automatisk.

Det betyr igjen at det skal bli enklere å oppdatere og administrere enheter fra store servere til smarte telefoner fra ett sted. Og det stedet kan være hvor som helst i systemet. Modelldrevne utviklingsverktøy skal bidra med å gjøre utvikling raskere, enklere og mer sikkert.

Under åpningstalen priste Bill Gates web-tjenester og SOA (Service Oriented Architecture) som den største endringen i måten å lage systemer på de siste ti årene.

-- Det er fantastisk at alle er enige om å lage tjenester som fungerer på tvers av plattformer, sa han.