Fart nok til tre milliarder samtidige telefonsamtaler

Fart nok til tre milliarder samtidige telefonsamtaler

SAN JOSE: Med en kapasitet på 92 terabit per sekund skal Cisco CRS-1 dekke teleoperatørens behov i flere tiår.
SAN JOSE: Det var en stolt og lettet Cisco-toppsjef som tirsdag lanserte ruteren CRS-1 i San Jose Computer History Museum. Ifølge John Chambers er CRS-1, en forkortelse for Carrier Routing System, Ciscos største utviklingsprosjekt noensinne.

500 ingeniører har arbeidet i fire år med å utvikle ny ruterteknologi helt fra bunnen. Alt fra den spesiallagde mikroprosessoren til operativsystem og arkitektur er nytt i CRS-1. Flere teleoperatører står allerede klar til å bestille den nye gigant-ruteren som kan komme til å spille en helt sentral rolle i framtidens ip-baserte telenett.

-- Dagens lansering er ikke resultat av gradvis evolusjon, men representerer en helt ny ruter-generasjon som skal holde i i ti til tjue år, sa Chambers under den storstilte lanseringen som var lagt til Ciscos 20-årsjubileum.

1152 x 40 gbps

CRS-1 er bygget opp av moduler som hver kan håndtere 1,2 terabit per sekund. 80 moduler kan settes sammen til én logisk ruter med kapasitet på hele 92 terabit per sekund. Det er nok til å håndtere tre milliarder samtidige telefonsamtaler eller til å overføre all informasjon i biblioteket til den amerikanske kongressen på 4,6 sekunder.

CRS-1 inneholder det som skal være verdens første OC-768c/STM-256c optiske ip-grensesnitt, standarder som er godt kjent i televerden Løsningen støtter inntil 1152 kort på 40 gigabit per sekund hver.

For å illustrere hva 40 gigabit per sekund vil si i praksis, har Cisco i samarbeid med teleoperatøren MCI satt opp et prøvenett mellom San Jose og San Francisco med denne kapasiteten. Under lanseringen ble dette nettet belastet med trafikk tilsvarende 4.000 personer som laster ned musikk, 125.000 personer som spiller dataspill over nettet, 1.000 videotelefonsamtaler, en million web-surfere, 250 ip-baserte tv-kanaler på fire til seks megabit hver og en HDTV-overføring (med codec fra Tandberg!) på 50 megabit per sekund.

Ifølge MCI tok CRS-kortet unna trafikken uten problemer.

192 RISC-prosessorer

40-gigabitprosessoren er utviklet i samarbeid med IBM. Den såkalte Cisco Silicon Packet Processor er satt sammen av 192 32 bits RISC-prosessorer på en brikke.

Like viktig som den spesiallagede prosessoren er det splitter nye operativsystemet IOS XR som er bygget rundt en Unix-kjerne og med Posix

(Portable Operating System Interface) programmeringsgrensesnitt. Selv om CRS-1 administreres som en logisk ruter, kan den deles opp i flere fullstendig isolerte rutere for separate tjenester eller kunder. Gjennom det nye Route Policy Language kan tusenvis av grensesnitt administreres.

Ruteren er også designet for å kunne kjøre uten planlagt nedetid i det hele tatt.

-- All oppgradering skjer uten at utstyret tas ut av tjeneste. Det vi kaller Continues System Operation gir ekstrem fleksibilitet både når det gjelder hvilke tjenester som kan tilbys og når systemet skal utvides for å håndtere større trafikk-mengder, sa Ciscos ruting-sjef Mike Volpi under lanseringen.