Farvel til rullegardinene i Office 12

Farvel til rullegardinene i Office 12

Dynamiske verktøylinjer gjør det lettere å finne riktig funksjon i Office "12", som kommer til høsten.
Mens Word 1.0 hadde 100 funksjoner, har Word 2003 mer enn 1.500 ulike kommandoer. Problemet er at brukerne ikke finner funksjonaliteten de leter etter.

Med dette som utgangspunkt har Microsoft gjennomført den største oppussingen av Office-programmene på ti år. På PDC kunne Bill Gates for første gang vise hvordan nye Office fungerer sammen med operativsystemet Windows Vista.

Ingen vei tilbake

Den mest iøynefallende endringen er nye "flipper" (tabs) på toppen av skjermen. Hver av flippene har sin egen verktøylinje. I stedet for de gamle "rullegardinene" kommer helt nye verktøylinjer til syne. Ved å dra musen over verktøy-knappene dukker en enkel forklaring opp.

Og det er ingen vei tilbake for dem som synes at "rullegardinene" i Office Guds gave til menneskene. Oppgraderer du til versjonen som har kodenavn Office "12" må du venne deg til det nye brukergrensesnittet.

- Vi har ikke lagt inn et klassisk alternativ, sier Julie Larson-Green, sjef for programmerne som lager brukergrensesnittet i Office.

Office "12" kommer på markedet sammen med Vista i andre halvdel av 2006.

Modig

Ifølge Larson-Green viser undersøkelser at brukerne ønsker hjelp til å bruke Office mer effektivt. Dessuten er det lagt inn ny funksjonalitet som ikke finnes i eldre versjoner av programpakken.

- Det er grunnen til at vi valgte å gjøre dette modige trekket nå, sier hun.

Det nye brukergrensesnittet innføres i Word, Excel, Powerpoint, Access og i deler av Outlook (epost, kalender og kontaktliste). Kjernen i Outlook forblir uendret.

Forhåndsvisning

En av de andre synlige endringene i Office, og i Vista forøvrig, er nye muligheter for forhåndsvisning. Blant annet får du umiddelbart se hvordan endring av font eller skriftstørrelse forandrer dokumentet.

I Excel endres regnearkets utseende fortløpende når musen dras over mulige forhåndsdefinerte formater. Og overskriftene på kolonnene blir liggende på toppen av siden når tabellen forsvinner opp og ut av skjermen.

I IE 7 kan forhåndsvisningen brukes til å se alle åpne nettsider samtidig. Kombinert med bruk av flipper gjør dette at det blir langt lettere å navigere mellom ulike vinduer.

Samme "gimmick" brukes til å bla mellom ulike programmer. Med alt - tab får brukerne i framtiden se det faktiske skjermbildet til hver enkelt applikasjon. Deltakerne på PDC, som vet at 3D-utvikling er krevende, jublet da de fikk se hvordan levende skjermbilder kan presenteres som domino-brikker på rekke og rad.