FBI bygger gigantisk biometri-database

FBI bygger gigantisk biometri-database

En milliard dollar spyttes inn i det som blir verdens overlegent største database over fysiske kjennetegn på enkeltmennesker.

Databasen vil gi amerikanske myndigheter uovertrufne muligheter til å spore individer, både utenlands og hjemme i USA, skriver storavisen Washington Post.

Digitale bilder ansikter, fingeravtrykk og håndflate-mønstre er allerede på vei inn i FBIs systemer, godt forvart i en klimakontrollert kjeller. I januar skal FBI tildele en tiårskontrakt til leverandører som vil utvide dagens databasesystem betraktelig.

Disse biometriske dataene vil om noen år bli tilgjengelige for politimynigheter verden over. Selv kjennetegn som gange og talemåte skal kune lagres i den nye, gigantiske databasen. Formålet er selvsagt å spore kriminelle. Men FBI vil også, på forespørsel, tilby biometriske data til arbeidsgivere, dersom det er mistanke om kriminelt rulleblad blant ansatte.

- Større. Raskere. Bedre. Det er hva det handler om.

Det sier Thomas E. Bush III, i FBIs Criminal Justice Information Services Division, som skal drifte den nye databasen.

Skepsis

Men økt bruk av biometri vekker skepsis også i USA, som har gått langt lenger i dette enn Europa.

Blant annet har amerikanerne lagret fingeravrtykk, øyekjennetegn og ansikter til mer enn 1,5 millioner irakiske og afghanske krigsfanger og innbyggere, og til utlendiger som har fått adgang til amerikanske militærbaser.

I tillegg er øye- og ansiktsgjenkjenning tatt i bruk ved en rekke flyplasser i USA, og departementet for innenlandssikkerhet ønsker å utvide bruken av slik identifisering . Departementet sitter allerede på millioner av fingeravtrykk, og ikke bare fra kriminelle. Selv amerikanere som adopterer barn fra et annet land, må avgi fingeravrtrykk.

Amerikanske kritikere reiser nå tvil om innbyggernes muligheter til å unngå uønsket gransking, og kritikere peker på at kroppen er i ferd med å bli et "de facto id-kort". Slike initiativer som den nye databasen bør ikke gjennomføres før det foreligger tunge bevis for at teknologien virkelig gjør det mulig på plukke ut kriminelle i en mengde, hevdes det..

- Dette er i praksis å legge til rette for et døgnåpent overvåkingssamfunn, sier Barry Steinhardt, direktør i Technology and Liberty Project i USAs forening for sivile rettigheter, American Civil Liberties Union.

Les mer her.