Feil i 8.1-strømhåndtering og i Skydrive

Feil i 8.1-strømhåndtering og i Skydrive

Microsoft måtte trekke storoppdatering og får kritikk for svakheter i Skydrive i Windows 8.1.

Julesalget vil antagelig berge Windows 8 for i år, men overgangen til oppdatert 8.1-versjon går langt fra knirkefritt i julemåneden.

To måneder etter at hovedoppdateringen 8.1 var klar for alle, er det problemer både med oppdateringene til Surface og med yteevnen til lagringstjenesten Skydrive.

Utsatt oppdatering til over nyttår

Denne uka ble det kjent at en oppdatering til Surface Pro 2 nedgraderte strømhåndteringen. Da hadde denne oppdateringen vært tilgjengelig ei uke i Windows Update-tjenesten.

Blant de gode nyhetene i Pro 2 modellen er signifikant lenger batterilevetid, noe som var en av de svakeste i Pro 1-modellen fra i vår. Batterilevetiden ble attpåtil forlenget med halvannen time med en oppdatering i november.

Oppdateringen som nå er trukket skal ha redusert batterilevetiden og rotet til strøminnstillingene slik at dvalemodus ikke lenger fungerte som det skulle. Siden Windows 8 sjelden trenger en omstart mer enn en gang i måneden og i mellomtiden fint klarer seg med å ta seg en lur mellom øktene, er dvalemodus noe Windows ikke må krølle til.

Feilen er så omfattende at en ny pakke først blir klar på nyåret, melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Dette er andre gangen en 8.1-oppdatering må trekkes. I oktober, like etter 8.1-slippet, måtte oppdateringen til 8.1 for første generasjon Surface RT trekkes fordi den ga nettbrettet blåskjerm og oppstartsproblemer.

Gamle feil med noen nye

Verre er det at problemer har dukket opp i lagringstjenesten som inntil videre heter Skydrive. Her er det problemer som dukket opp og ble heftig kritisert i betaperioden på seinsommeren som er tilbake. For irritasjonens skyld har de fått følge av noen nye.

Det er først og fremst treg lagring og rare feilmeldinger som plager brukerne. Verre er det med filer og mapper som forsvinner, duplisering av lagrete filer og synkroniseringer som går kontinuerlig.

For eksempel kan en dokumentfil som egentlig er lagret lokalt i pc-en, men koplet til nettskytjenesten, plutselig går helt sirup fordi synkroniseringen går kontinuerlig. For alle praktiske formål arter det seg som om man skriver direkte til en fil som er lagret i en sky langt borte, og der hver eneste bokstav lagres.

Skydrive er helt sentral for Microsoft og deres bygging av et økosystem i nettskyen for brukerne. Både filer og identitetshåndtering skal gå gjennom nettskytjenester. Illustrerende nok fulgte for eksempel 225 gigabyte lagring i nettskyen gratis med Surface 2-modellene etter lanseringen i oktober.

Da er 120 unike diskusjonstråder hos Microsoft sine egne hjemmesider knyttet til feil og treghet i Skydrive et heller dårlig tegn på gjennomslag. Og det er før diskusjoner hos partnere og nettfora er regnet med.

Microsoft selv kaller dette mindre problemer, noe som får en til å lure hva som er et stort brukerproblem.

Analytikere som Al Gillen i IDC mener at økt bruk av Skydrive nå avdekker skaleringsproblemer tjenesten ikke har hatt før. Slike systemsvakheter kan neppe komme på et verre tidspunkt, siden tillit til tjenesten er avgjørende om Skydrive skal spille den sentrale rollen den er tiltenkt.

Større enn Mac

I november økte markedsandelen for Windows 8 like mye som for Windows 7. Forskjellen mellom de to er 43 prosentpoeng om de mest pessimistiske anslagene legges til grunn, 30 prosentpoeng om det er de mest optimistiske. Windows 8 er fortsatt 25 prosentpoeng bak Windows XP, som mister støtten for oppdateringer om fire måneder. Trøsten er at avstanden til alle varianter av MacOS-baserte pc-er øker. Her er Windows 8 størst.

Det har ikke kommet ferske tall i antall lisenser solgt for Windows 8, men i mai annonserte Microsoft at de første 100 millionene var solgt. Det skulle tilsi rundt 160 millioner solgte nå. Det er nok lavere enn Microsoft håper på, men neppe hva man kan kalle en flopp. Salg som regnes i hundretalls millioner er sjelden det.