Fete skjermer til lavpris

Fete skjermer til lavpris

Prisen på store LCD-skjermer stuper. Vi har testet de aller beste på markedet.
LCD-skjermer har vært allemannseie en god stund, men er du på utkikk etter skjerm nummer to eller kanskje vil ha en som er litt større, kan det være lurt å handle nå. Prisnivået på store flatskjermer til pc-en nærmer seg det akseptable også for vanlige brukere som trenger god grafikk.

Vi har delt testen i to klasser og sammenlignet fire 21- og 20-tommers LCD-skjermer til under 10.000 kroner. Vi har også testet fem 19-tommere til under 6.000 kroner.

Rimelig toppkvalitet

Stikkordet for alle disse skjermene er glimrende kvalitet til en fornuftig pris. Men kvaliteten har ikke gjennomgått noen revolusjon det siste året. Årets skjermer representerer ikke betydelige forbedringer i bildekvalitet, slik vi har vært vant med tidligere.

Det kan virke som om skjermindustrien har nådd en slags stagnasjon. Klarer man ikke å presse bedre bildekvalitet fra dagens teknologi? Mye tyder på at teknologien på denne fronten ikke utvikler seg like raskt som før.

Bedre ergonomi

Derfor ligger forbedringene gjerne i andre ting enn bildekvalitet, som design, funksjonalitet og ergonomi.

Derimot er det ikke så store forskjeller i bildekvalitet mellom produsentene lenger. Dette er spesielt godt synlig for de største skjermene. For eksempel er bildekvaliteten på samtlige skjermer som vi har testet i 20- og 21-tommersklassen meget bra.

For å finne frem til de beste skjermene har vi benyttet Pantone ColorVision Spyder2PRO 2.0, et spesialprogram for testing og kalibrering av dataskjermer. Programmet jobber sammen med en maskinvarebasert kalibreringsenhet for å kalibrere skjermene automatisk og helt uavhengig av testerens øye.

Best i test

Den beste av de største skjermene ble 21-tommeren NEC MultiSync 2170NX. Denne skjermen har meget bra bildekvalitet, ergonomi og design. Prisen på 8.000 kroner er heller ikke avskrekkende.

For deg som ønsker en skjerm i bredformat, anbefaler vi Eizo FlexScan S2110W. Dette er også en glimrende skjerm med topp bildekvalitet.

Best av 19-tommerne er Eizo FlexScan M1900, som har meget god bildekvalitet til en bra pris. Denne skjermen har ikke like mye funksjonalitet som de andre skjermene, men leverer likevel testens beste bilde. Og det er tross alt det viktigste.

Her kan du lese hele testen