Fiber gjør Svalbard rask og sprek

Synes du datakommunikasjonen din går tregt? Det gjør det ikke på Svalbard. Forrige helg ble det åpnet to undersjøiske fiberkabler fra fastlandet til Longyearbyen som er 312.000 ganger raskere enn isdn.

Publisert Sist oppdatert
LONGYEARBYEN: Bak det spesielle kabelprosjektet med lynrask dataaksess står Norsk Romsenter, den amerikanske romorganisasjonen NASA og den amerikanske værmeldingstjenesten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Hastigheten er i dag satt til 20 gigatbit, men kan bygges ut til 3.500 gigabit, som er svimlende 54.687.500 ganger raskere enn ordinær isdn-hastighet.

-- I dag har vi solgt 13 av de 20 gigabit-ene som er tilgjengelig. Nå tror ikke jeg at vi vil bygge ut kabelen til 3.500 gigabit, til det er ikke markedet stort nok, i hvert fall ikke på Svalbard. Men det viser likevel at vi har fått en god løsning. Hver av de to fiberkablene fra Andøya til Longyearbyen har åtte fiberpar i hver. Men vi bruker bare ett fiberpar på hver kabel, sier administrerende direktør Rolf Skår til Computerworld.

-- For å illustrere hvor utrolig stor kapasitet kabelen har, så kunne vi for eksempel sende all amerikansk epost for ett år gjennom kabelen på kun 12 minutter, sier Vegard Gjerde som er sjef for Telenor Svalbard. De leier kapasitet, og har dessuten driftsansvaret på kabelen.

Imponerte amerikanerne

Lørdag var det stor fest i Longyearbyen da fiberkablene til 350 millioner kroner ble formelt åpnet av næringsminister Ansgar Gabrielsen. Fiberkablene skal først og fremst fungere som kommunikasjonskanal for rådataene som blir tatt ned på Svalbard Satellittstasjon (SvalSat), som ligger på fjellplatået over Longyearbyen.

Før måtte NASA legge sine rådata på magnetbånd, og sende disse med fly til fastlandet for videre behandling. I tillegg til at dette var tungvint, fikk amerikanerne ikke ferske nok data fra satellittene. Med sin beliggenhet nær nordpolen er Svalbard unik, ikke bare for NASA, men også for den amerikansk værmeldingstjenesten NOAA. Sistnevnte har nettopp satt i gang virksomhet på SvalSat.

Kabelhelten Skår

Opprinnelig skulle det være bare én fiberkabel, med satellittkommunikasjon til fastlandet som backup, dersom kabelen ble satt ut av drift. Men etter som den amerikanske kabelprodusenten Tyco hadde en ferdigprodusert fiberkabel på grunn av en konkurs til en tidligere oppdragsgiver, fikk Norsk Romsenter to fiberkabler til prisen av én. De fikk også mer hastighet enn det som opprinnelig sto i produktspesifikasjonen.

Fra starten av prosjektet til åpningen av kabelen i helga gikk det kun 18 måneder. Det må være verdensrekord på slike omfattende undersjøiske kabelprosjekter. Det har aldri før i historien vært lagt fiberoptiske kabler så langt nord.

Den tidligere Norsk Data-høvdingen Rolf Skår ble rost opp i skyene for sin innsats under lørdagens åpning. Det er ingen tvil om at det han som har æren for at prosjektet har blitt gjennomført på rekordtid. Næringsminister Ansgar Gabrielsen kalte da også Skår på sørlandsengelsk for 8A big cable hero8.

-- Jeg tror fiberkabelen kommer til å endre hele samfunnet her oppe, sier administrerende direktør Audhild Schanche ved UNIS, Universitetssenteret på Svalbard. Næringsministeren mente i hvert fall at fiberen ville skape nye arbeidsplasser i Longyearbyen.

MMS-dilla med gprs

I Longyearbyen gleder spesielt ungdommen seg over at de nå kan sende og motta mms-meldinger. Dette var ikke mulig før den undersjøiske fiberoptiske kabelen ble satt i drift.

-- Alle tele- og mobilkunder på øygruppen vil nå oppleve at samtalekvaliteten har blitt betydelig bedre. Dette skyldes at det ikke lenger er tidsforsinkelser i nettet, samt at på mobilsiden er også gprs tilgjengelig på de deler av Svalbard som har gsm-dekning, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.