Østre Aker vei. Skjermdump: Google Maps

STREET HOPPER: Kortdistanse radio i 100 Gbps kan være veldig kostnadseffektivt for eksempel når et fibernett skal krysse gater som denne. Skjermdump: Google Maps

100 Gbps i lufta

Det Kristiansand-baserte it-selskapet Polewall har fulført test av sin nye optiske link for dataoverføring, sammen med to globale leverandører.

Polewall har utviklet en trådløs dataoverføringsplattform i stand til å overføre data over avstander opp til 250 meter med hastighet tilsvarende optisk fiber. Teknologien er rettet motfortettingen av mobilnettet og utbyggingen av fremtidens 4G- og 5G mobilnett

"Fiber i lufta"-løsningen Street Hopper har foreløpig ikke tatt av, til tross for gode forhold i tett bybebyggelse med vanskelig graveforhold.

Likevel fortsetter Polewall å forbedre teknologien.

Testene, som ble utført av den svenske forskningsinstitusjonen for fiber-optiske kommunikasjonssystemer Rise Acreo, ble gjennomført under oppsyn av flere leverandører og operatører.

- Vi kjørte 100 Gbps på 1.310 nm og 100 Gbps på 1.550 nm kombinert i samme link på samme tid. Vi målte resultatene med to 100 Gbps testsett og er veldig fornøyd med resultatet, som var feilfritt, sier Polewalls grunnlegger og daglig leder Jan Eide.

- 1 Gbps-versjonen er klar for kommersialisering og vi er klar til å kommersialisere 100 Gbps og høyere hastigheter når markedet etterspør det, fortsetter Eide.

Kostnadseffektivt

- Optisk trådløs dataoverføring, også kalt ”Free Space Optics” (FSO) har eksistert siden 1970-tallet, men har historisk sett ikke hatt kommersiell suksess. Drevet av forbrukernes ustoppelige etterspørsel etter mobil båndbredde er operatørene nå på utkikk etter raske og kostnadseffektive metoder for å koble 4G og 5G aksesspunkter til sine nettverk. Det blir stadig mer klart for aktører i bransjen at for å møte mål for oppgradering fremover, må operatørene bruke alle tilgjengelige verktøy i kassen, sier Evgeny Vanin i Rise Acreo i en kommentar.

- Optisk, trådløs overføring er lisensfritt over hele verden. Teknologien benytter infrarødt lys, og er derfor også fri for interferens, legger han til.

fiber