Kan få pangstart med leiefilm på nett

Kan få pangstart med leiefilm på nett

Apples eksisterende Itunes-kunder blir selskapets største fordel når Steve Jobs inntar leiefilmmarkedet.

Med sin nye filmleieløsning i Itunes satser Apple på å repetere suksessen med musikksalg på nettet. Da Itunes åpnet i 2003 var det allerede en rekke aktører i markedet, men de fleste ble blåst av banen på kort tid, mye grunnet Apples voldsomme Ipod-salg.

Nå er det mange som spør seg om Apple klarer å revolusjonere filmleie på nettet. Det finnes allerede en håndfull nettsteder som tilbyr ulike former for filmleie, deriblant Cinemanow, Movielink, Vudu, samt Filmarkivet her til lands. Men Apple har et viktig fortrinn, nemlig en heftig kundebase som allerede bruker Itunes til musikk.

LES OGSÅ: Apple med "verdens tynneste pc"

Forrester-analytiker James McQuivey mener dette kan bli avgjørende.

- Apple tilbyr en leietjeneste til millioner av mennesker som allerede har et Apple-apparat, for ikke å snakke om alle kundene som bare bruker Itunes-butikken, sier han til Macworld.

Prisen på filmene blir også gunstig. Rundt 15 kroner for en eldre tittel og 20 kroner for nye filmer, er planen. Dessuten har Apple inngått avtale med 11 store filmstudioer. Selskapet måtte imidlertid gå med på en del begrensninger for å få alle de store filmstudioene med på lasset. McQuivey er spent på hvordan kundene takler disse.

Den viktigste begrensningen er kanskje at nyere titler ikke vil være tilgjengelig for leie før 30 dager etter at de slippes på DVD. I tillegg har brukeren en frist på 24 timer på å se ferdig filmen.

Film Og Musikk