Proffenes digitale lydstudio blir gratis

PRO TOOLS | FIRST: Avansert digitalt lydstudio som nå er kommet i gratisversjon for Mac-brukere.

Proffenes digitale lydstudio blir gratis

24 år gamle Avid ProTools i ny versjon som ikke koster noe. Men med noen begrensninger.

Alle vet at artist-drømmen henger i en tynn tråd - men ikke la det stå på programvaren. Nå kan også de spede spirene bruke proffenes digitale lydstudio uten å tenke penger. For du trenger alltid en ekstra pedal?

Apple har sin egen lydproduksjonspakke for Mac med Logic Pro X, som koster 1890 kroner.

Men ProTools, som i fullversjon koster 899 dollar (nesten 6900 kroner), er i en klasse for seg, og har siden Avid introduserte programmet for 24 år siden nærmest definert standarden.

Programmet kjøres enten frittstående på Mac eller pc, eller med en rekke eksterne A/D-konvertere eller interne PCI/e-lydkort med onbopard DSP-prosessering.

ProTools er stedet for å komponere, spille inn, redigere og mikse lyd. Det er lett å komme igang, selv om brukergrensesnittet kan være fryktinngytende.

Men øvelse gjør mester. Og heldigvis slipper Avid nå en gratisversjon med ProTools | First. For stjernen i oss alle.

Og siden PT også har støtte for skylagring, kan du jobbe med beats-ene hvor som helst.

Du kan lese mer om PT | First hos Avid her

Der kan du også registrere deg med navn og melde din interesse slik at du står på listen når programvaren slippes om forhåpentligvis ikke så alt for lenge.

Begrensninger

Ifølge The Verge kan det gå et par måneder før gratisprogrammet blir tilgjengelig, og det visse begrensninger i programmet. For eksempel har man bare fire lydspor tilgjengelig, halvparten så mye som i «billigversjonen» Pro Tool Express. Som sistnevnte er det også en begrensning på 16 Midi-spor, mot 512 i den fulle versjonen av programmet.

Det er en lang liste av ting man ikke kan gjøre med gratisversjonen. For eksempel kan man ikke eksportere prosjekter som mp3-filer eller til iTunes og Soundcloud.

Fullversjonen av Pro Tools kan man nå for øvrig abonnere på for rundt 30 dollar i måneden.

Film Og Musikk