Finner din stjålne båt

Finner din stjålne båt

Larvik-selskapet Guard Systems finner med avansert datateknologi igjen stjålne båter og biler i hele Norden. Nå vil de legge Europa for sine føtter.
Guard Systems er et av relativt få norske selskaper som har klart å utnytte kompetanse innen detektering og lokalisering til å etablere lønnsom virksomhet.

Flere enn 12.000 brukere i Norge, Sverige og Danmark har tatt i bruk selskapets teknologi for å finne igjen bortkomne biler, båter, motorsykler, anleggsmaskiner, it-utstyr og andre verdifulle gjenstander.

Men det stopper ikke der.

-- Vårt mål er å bli markedsledende i Europa. Men vi innser at det kommer til å ta tid, fordi løsningene våre bruker radioutstyr som krever spesiell godkjenning og frekvenstillatelse i hvert land, sier salgsdirektør Trond O. Johannessen i Guard Systems.

95 prosent

Guard Systems hovedprodukt heter Track Guard, en vanntett boks på størrelse med en mobiltelefon. Inni er det en radiosender som under normale forhold ligger i dvale. Blir båten eller bilen stjålet, kan en vaktsentral "vekke opp" enheten slik at den sender radiosignaler som kan oppfattes av spesielle mottakere.

Signalene brukes til å krysspeile det stjålne kjøretøyet, båten eller hva det måtte være, med nøyaktighet ned til en centimeter.

-- Det spesielle med Guard Systems er at vi har alt fra utvikling og salg av utstyret til drift av vaktsentral og peilefly under ett eierskap, sier Johannessen.

Gjennom et nett av antenner plassert på hemmelige steder over hele landet, kombinert med spesialutstyrte biler og fly, finner Guard igjen 95 prosent av enhetene som meldes stjålet.

Kan ikke vise produktet

Larvik-selskapet med 14 ansatte har siden 1992 arbeidet med tjenester for gjenfinning av savnede objekter. I starten vurderte gründerne å bruke gsm-nettene til å peile ettersøkte gjenstander, men fant raskt ut at geografisk dekning og nøyaktigheten på peilingene ville bli bedre med egenutviklet VHF-radioutstyr.

En utfordring for Trond O. Johannessen og hans selgere er at færrest mulig skal vite hvordan utstyret ser ut. Dermed må de stå på messer og andre salgsarrangement for å selge noe de ikke kan vise fram.

Klarer tyvene å finne radiosenderen kan de selvsagt bare kaste den fra seg. God skjuling må til dersom brukeren skal få rabatt fra forsikringsselskapet.

Radioutstyret, som er utviklet i samarbeid med Kitron, kan også brukes til andre formål enn gjenfinning. Blant annet har Guard Systems utviklet en løsning for trådløs overføring av innbrudds- og brannalarmer fra hus og eiendommer.

Varianter av de egenutviklede radiosenderne brukes også til sikre verditransporter og minibanker.