Finner pc-er som er stjålet

Finner pc-er som er stjålet

Det skal mye til for å finne igjen en stålet pc. Men med PC Mapper øker sjansene; da forteller pc-en hvor den er hver gang den blir koblet på internett.
Vi er mange som har opplevd det. Å komme på jobben og bare finne kabler der hvor det sto en pc. Eller at pc-vesken plutselig forsvinner på stasjonen. Eller ligger igjen på toget. Borte er den, og du ser den aldri igjen.

Eller kanskje ikke? Bergensfirmaet Intranet har funnet et hjelpemiddel i PC Mapper fra sveitsiske Epta Lab. Det er et lite program som legger seg skjult på pc-en og som rapporterer til Epta Labs sentral med sporingsinformasjon om du melder den stjålet.

PC Mapper legges som en skjult tjeneste på pc-en og har innebygget beskyttelse mot sletting -- bare pc-ens eier eller administrator får lov til å slette det. Det gjemmer seg godt, og gjenoppretter seg selv om tyven klarer å slette filene. Det skal en meget pc-kyndig tyv til å kommer rundt PC Mapper; du kan til og med forhindre formatering av harddisken.

Varsler med epost

Dersom du rapporterer pc-en stjålet, vil du bli tilsendt en epost så fort pc-en plugges til internett om hvilken ip-adresse den er koblet til. Den kan politiet bruke til å få opplyst fra internettleverandøren hvor pc-en befinner seg. Sporingsinformasjonen sendes uansett type internettilkobling og går gjennom brannmurer.

-- Vi har testet flere tilsvarende systemer, men de var for enkle å komme rundt. PC Mapper er veldig godt beskyttet på pc-en, og Epta Lab er en veldig seriøs bedrift, så dette er noe vi har tro på. Det har fått en fantastisk mottakelse fra større bedrifter og organisasjoner, forteller Atle Opstvedt i Intranet.

PC Mapper kan prøves ut gratis i fjorten dager, og koster 365 kroner før moms for én pc. Det finnes også en "corporate"-versjon som kan distribueres av systemadministratorer i bedrifter. En kommende versjon også fått en krypteringsmodul som blir aktivisert i det øyeblikk pc-en blir rapportert stjålet. Dette gjør at PC Mapper ikke bare lokaliserer pc-en, men også beskytter innholdet på den.