PEGASUS: Umerkelig installerer det seg selv og overvåker alt brukeren gjør. (Foto: Istock).

Fire fatale farer for mobilen

Mobiltelefonen din er under angrep. Sikkerheten på mobilen blir stadig utfordret av nye trusler, her er fire aktuelle.

Det dukker stadig opp nye trusler skreddersydd for å ramme mobilen. It-sikkerhetsselskapet McAfee kunne for eksempel tidligere i år rapportere om drøyt 1,5 millioner sikkerhetshendelser rettet mot smarttelefoner, og det var bare i første kvartal. 

Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste har listet opp fire aktuelle trusler mot din smarttelefon. 

1. Avansert spionprogram

Stadig flere bruker mobilen for å få tilgang til forretnings-applikasjoner hos bedriften de jobber i sine. For spionprogramprodusenter blir dermed smarttelefonen et attraktivt mål, siden den befinner seg nær bedriftens eget nettverk. Trusselen gjelder både Android and Ios-enheter. 

Ett eksempel er spionprogrammet Pegasus som i fjor infiserte både Iphone og Ipad. I april kom det en versjon av Pegasus for Android-enheter.

2. Mobil-bottnett

Ny lumsk programvare kan raskt forvandle et antall mobiler til nettverket som kontrolleres av hackere, uten at brukerne merker det. Det første kjente skadelige programmet av denne typen var Viking Horde som ble oppdaget for litt mer enn ett år siden på Android-enheter. Siden har sikkerhetseksperter funnet et titalls tilsvarende programmer. Et eksempel er Hummingbad som infiserte mer enn ti millioner Android-enheter.

Mobil-bottnett er ekstra skadelig fordi de fleste mobilbrukere har sine enheter skrudd på døgnet rundt.

3. IoT-baserte trusler

Stadig flere ting kommer på internet. IoT (Internet of Things) øker kraftig, og da øker også truslene. Siden mange IoT-løsninger blir konfigurert og brukt gjennom mobilen, er smarttelefon inngangsporten for lumsk kode til tingenes internett. Ifølge McAfee er det nå rundt ti programmer dere ute som tar sikre på utnytte sårbarheter rundt og IoT og mobilen. Og sikkerhetsselskaper sier at det på de mer lysskye delene av internettet, selges ferdige verktøy med skadelige koden - og at det er stort fokus på å utvikle ny skadelig programvare. 

 

4. Døde apper

De som administrerer Google go Apple sine økosystemer for applikasjoner, fjerner stadig gamle apps som ikke lenger oppdateres. Det bør du også gjøre, siden apper som ikke oppdateres blir sårbare og de kan fortsatt brukes til å lekke informasjon om deg og din smarttelefon.