Fire knapper og film

Fire knapper og film

Test: Adobes videoredigeringsprogram Premiere Elements 2.0 er et bra verktøy for både nybegynnere - og for de som er litt mer erfarne.

Videoredigering tar mye tid. Fjorårets sommerfilm blir som regel ferdig akkurat før neste sommerferie. Det krever nemlig noen timer å legge til nødvendig musikk, lage fine overganger og klippe ut alt rasket man gjerne finner på en feriefilm. Men du verden hvor artig det er når feriefilmen er ferdig og kan vises frem.

For det første er ikke alle kamerafolkene som får prøve seg like stødige på hånden. For det andre er ikke alle dialoger og motiver like godt egnet for offentligheten. Men for tabbene finnes det også en plass, nemlig i dvd-menyen for slettede scener.

Lek og lær

Øverst til høyre i Premiere Elements 2.0 er det fire knapper, som på mange måter oppsummerer videoredigeringen. Den første er "capture", hvor videokameraet kobles til og filmen lastes over på pc-en. Her kan man hente ut film fra alle digitale kilder. En times film tar litt tid, så første gang er en en fin anledning å bla litt i Preimiere Elements' manual for å fange opp noen tips.

Den neste knappen er "edit". Og det er her arbeidet starter. Videoen er nå lagt inn i en tidslinje i programmet. Denne tidslinjen er delt inn i tre videolinjer og tre lydlinjer, noe som er praktisk om man ønsker å endre rekkefølgen på scener fra filmen. Og det vil man som regel. Med enkle museklikk klipper du ut delen av filmen du ønsker å flytte eller slette. Den delen du vil beholde drar du ned på linjen under. Dermed er det enkelt å holde orden på scenene og eventuelle bilder du ønsker å legge inn i filmen som er en intuitiv tidslinje som visuelt viser gangen i filmen.

Når det gjelder lyd er dette like enkelt som film og bilder - dra og slipp mp3-filer inn i tidslinjen. Overgangene blir myke og musikk/filmlyd kan enkelt justeres opp og ned for å skape den rette stemningen. Adobe Premiere Elements 2.0 støtter filmlyd i Dolby stereo og funksjonene for redigering og forbedring fungerer godt.

Effects is king

Det som skiller Premiere Elements ut fra andre verktøy vi har testet er hvor intuitivt programmet er. Det er lett å se hvilke muligheter som ligger der og programmet er stabilt og fungerer godt på en vanlig bærbar pc. Dette gjelder absolutt ikke alle typer av programmer for videoredigering. Men høydepunktet i videoredigeringen er de mange effekter og overgangene som finnes. Her er det artig å utforske muligheten og resultatet ser som regel meget proft ut.

Den tredje knappen i verktøyet er "titles". Her kan man fortsette lekingen fra redigeringen og overgangene. Animerte rammer kan krydre filmen, og finnes i en rekke temaer fra bryllup, fødsler, ferier, bursdager osv. Disse er enkle å sette inn i forskjellige scener i filmen og kan fungere som en naturlig sceneskiller i filmen - for eksempel ballonger som vist på bildet. Disse vil også komme opp i "velg scene" i dvd-menyen når du setter filmen inn i spilleren.

Når du er fornøyd med ditt verk er det tid for den fjerde og siste knappen - nemlig "dvd". Her skal alt gjøres klart for å brenne din egen film på dvd. Her velger du hvilken dvd-meny du ønsker og du kan også lage animerte knapper for ulike scener. Her vil du i menyen se mini videoklipp for illustrere filmens forskjellige scener.

Selve brenningen er enkel, men tar en del tid - selvfølgelig avhengig av filmens størrelse. Du kan også lagre filmen på en hardisk eller legge den ut på nettet. Kvalitet og størrelse på filmen bestemmer du selv. Vi kan trygt anbefale Adobe Premiere Elements 2.0 - enten du er nybegynner eller er en redigeringskjenner.Karakter: 6 

Hvorfor
- Intuitiv brukerflate
- Proft resultat
- Rett og slett artig å jobbe med 

Hvorfor ikke
- Finnes ikke på norsk

Hvordan skaffe
Pakken med både Adobe Photoshop Elements 4.0 og Adobe Premiere Elements 2.0 for Windows har en pris på rundt 1.300 kroner.