Fire-tommers skjerm på iPhone 5?

Fire-tommers skjerm på iPhone 5?

RYKTER: Avsløring eller fotomontasje-tabbe? iPhone-skjermbilde skaper nye spekulasjoner.

Dagens iPhone 4 har en 3,5-tommers skjerm, målt på den vanlige måten som skjermstørrelser angis på, altså diagonalt. Ryktene om at iPhone 5 vil få en litt større fire-tommers-skjerm, har skutt fart etter at et programutviklerfirma publiserte bilder som viser en iPhone med større skjerm enn dagens modell.

Det er det amerikanske programvarefirmaet Nuance som står bak den mulige – og i så fall høyst ufrivillige – avsløringen. Firmaet er spesialist på programvare for tekst- og stemmegjenkjenning og står bak kjente programmer som Dragon Naturally Speaking og OmniPage. Førstnevnte gjør det mulig å styre en pc eller Mac via innleste kommandoord, mens sistnevnte er programvare som brukes til å digitalisere innskannede tekstdokumenter, også kjent som OCR-programvare (Optical Character Recognition).

Pressemelding med bilde

Nå har Nuance utviklet en iPhone-app som har fått navnet Speech Trans Ultimate Powered by Nuance. Firmaet har lagt ut en pressemelding om appen, der vi ser et skjermbilde som fyller mer enn dagens 3,5-tommers iPhone-skjerm er i stand til å gjøre.

Skjermbildet går helt ut til kanten av forsiden av iPhone-en, nettopp slik ryktene sier at skjermen på den kommende iPhone 5 vil være. Hvis iPhone skal få større skjerm enn dagens 3,5-tommers skjerm uten at selve mobilen blir fysisk større, er en utvidelse av skjermbildet helt ut til kanten den naturlige løsningen.

Beta av iPhone 5?

Nuance samarbeider angivelig tett med Apple om selskapets teknologi for stemmegjenkjenning. Derfor er det ikke helt usannsynlig at Nuance kan ha hatt en betautgave av den kommende iPhone 5 til disposisjon for utprøving av neste generasjon stemmegjenkjennings-programvare på neste generasjon iPhone.

På den andre siden påpeker enkelte kommentatorer at det hele kanskje koker ned til en simpel Photoshop-tabbe. Det er jo ikke uvanlig, hverken i reklamebransjen, it-bransjen eller i medier som for eksempel Macworld.no, at skjermdumper «limes inn» i bilder av fysiske mobiltelefoner, pc-er og så videre.

Når man i et fotostudio lyssetter et produkt for å ta bilder av det, oppstår det gjerne sterke reflekser som skjemmer ut det vi ser av skjermbildet. Dessuten er det ofte vanskelig å balansere studiolyset med lysstyrken på skjermbildet, og det kan oppstå hvitbalanse-konflikter. Derfor fikser man gjerne problemet i Photoshop etterpå, ved å sette inn en skjermdump over produktet og tilpasse det til skjermen på bildet.

Dermed kan det rett og slett hende at den som har produsert pressemeldingen for Nuance, ikke har greid å tilpasse skjermdumpen til den reelle skjermstørrelsen på dagens iPhone 4. Kanskje vedkommende trodde at skjermbildet rett og slett skulle fylle plassen helt ut til kanten?

Eller – som de mer konspirasjonsspekulative foretrekker å tolke det – så har Nuance ved en glipp lagt ut et bilde av en iPhone 5-beta.

Svaret får vi kanskje først når iPhone 5 lanseres.

Det var forøvrig Mac-nettstedet 9to5Mac som publiserte de omdiskuterte bildene, og et stort flertall av leserkommentarene går ut på at dette er Photoshop-amatørskap.