Firefox-utvidelsen du må ha for Windows 7

Firefox-utvidelsen du må ha for Windows 7

Winfox er navnet på en utvidelse til Firefox 3.5 for Windows 7-brukere som utviklerne bak den populære nettleseren glemte.

Hurtiglister har blitt hyllet av flere eksperter og journalister som en av de beste nyhetene i Windows 7. For dem som ikke vet hva en hurtigliste er: Dette er en liste som kryper oppover på skjermen hvis man høyreklikker på et programvindu fra oppgavelinjen i Windows 7. Fra denne listen kan man få tilgang til en rekke funksjoner som er aktuelle for den valgte applikasjonen. Som regel finnes også de mer ordinære programfunksjoner som lukk vindu, nytt programvindu og så videre i hurtiglistmenyen.

Ettersom det er opp til programutviklerne å støtte hurtiglister, kan funksjonene som finnes i hurtiglisten variere fra program til program.

Hurtiglister + nettlesere = sant

I noen programmer gir det mer mening å støtte hurtiglister fremfor andre. Tekstbehandlingsprogrammer, regneark og nettlesere er alle gode eksempler på applikasjonstyper som vil nyte godt av en hurtigliste.

Nyheten om at Firefox 3.5 kom uten støtte for hurtigliste, overrasket mange. Da utviklerne bak Winfox oppdaget at Microsofts egen nettleser, Internet Explorer 8 (IE8), ble levert med støtte for hurtiglister, måtte de tydeligvis gjøre noe med denne situasjonen. Dette markerte altså starten på utviklingen av Winfox.

Hvis du har installert Windows 7 og fortsatt har IE8 installert, kan du forsøke å høyreklikke på programvinduet for å se hvordan Microsoft har implementert hurtiglister i sin nettleser.

Ikke like elegant installasjon

I motsetning til mange andre tilleggsmoduler til Firefox er ikke Winfox en utvidelse som lar seg installere via den ordinære tilleggsmodulverktøyet. Utvidelsen må i stedet lastes ned fra utviklerens nettside. Filen som lastes ned er en pakkefil av typen .zip og må pakkes ut til installasjonskatalogen der Firefox er installert på din maskin.

Legg merke til at det er viktig å pakke ut riktig utgave for din plattform. Kjører du 32-bit-utgaven av Windows 7, må du kjøre installasjonsfilen som er rettet mot 32-bit av Windows 7 og så videre. Har du installert program på Windows-plattformen før, vil du neppe støte på noen problemer. Å installere Winfox er med andre ord fort gjort, men kanskje ikke like elegant som en ordinær tilleggsmodulinstallasjon.

Enkel i bruk

Etter at du har installert Winfox, må du sørge for å feste Firefox til oppgavelinjen. Ellers vil ikke Winfox fungere. Har du ikke gjort det, høyreklikk på programikonet til Firefox fra Start-menyen eller fra Skrivebordet og velg «Fest til oppgavelinjen».

Start Firefox og surf i vei slik at Winfox/hurtiglisten kan genereres med innhold. Etter en endt nettøkt, kan du forsøke å høyreklikke på programikonet fra oppgavelinjen for å se innholdet i hurtiglisten. Dette vil dukke opp under «frequent», altså ofte besøkte. Ønsker du å starte en ny fane eller et nytt vindu, kan du også bruke hurtiglisten til dette.

Det flotte med Winfox er at i tillegg til å gi tilgang til de mest besøkte sidene, gir utvidelsen deg også muligheten til å feste svært ofte besøkte tjenester til selve hurtiglisten. Dette er meget nyttig hvis man benytter nettapplikasjoner som for eksempel Gmail, Hotmail, Dokumenter, og så videre.

En annen stilig funksjon med Winfox er at når du laster ned en fil, vil programikonet for nettleseren vise fremdriften av nedlastingen. Denne funksjonen fungerer kun hvis Aero-temaet er aktivert/valgt. Windows Utforsker har liknende funksjon når programmet er minimert under filkopiering.

Konklusjon

Da Mozilla lanserte versjon 3.5 av Firefox tidligere i år, trodde mange at støtte for hurtiglister var inkludert, men det var ikke tilfellet. Men heldigvis kom utviklerne bak Winfox, Firefox-brukere til unnsetning.

Winfox er en må-ha-utvidelse til Firefox 3.5 for alle som bruker nettleseren under Windows 7. Etter kort tids bruk oppdager man at utvidelsen er vanedannende.

Det er selvfølgelig ikke klart hvor lenge Winfox får lov til å leve som en uoffisiell utvidelse til Firefox. Det er ventet at en offisiell hurtigliste-funksjon kommer i den neste utgaven av Firefox. Men det kan som kjent ta sin tid.

Last ned Winfox fra snurl.com/rstar .