Fjerner pc-spionene

Fjerner pc-spionene

Norge er på verdenstoppen når det gjelder virusproblemer på pc. Også spionprogrammer er blitt et økende problem. Men det finnes fjerningsmetoder - helt gratis.
Går pc-en din tregere enn før, viser store mengder pop up-reklame eller har den spionprogrammer du ikke er klar over? Spyware og adware er blitt et økende problem, skriver Dagbladet.

Ifølge sikkerhetsselskapet McAfee har åtte av ti pc-er spyware mens det på en million skannete datamaskiner utført av nettleverandøren Earthlink, ble funnet i gjennomsnitt 28 skjulte spion- og reklameprogrammer på hver eneste pc.

Treg maskin

Indikasjoner på at pc-en sliter er treg oppstart og langsomt internett. Operasjoner og sending av nettsider du aldri har bedt om samt hyppig pop up reklame er andre klare signaler på at noe er galt.

- En vanlig pc-bruker merker lite til de fleste spionprogrammene. Men ettersom de stjeler både minne og ressurser fra pc-en, er dette et alvorlig problem, sier virusanalytiker Snorre Fagerland, i datasikkerhetsselskapet Norman.

Opera og Mozilla

Men det finnes hjelp mot problemet. Blant annet kan du laste ned gratisprogrammer i form av anti-spyware og anti-adware som skanner pc-en etter skjulte programmer og deretter sletter dem.

Anbefalte programmer mot henholdsvis spyware og adware er Spybot Search, Destroy, Lavasoft Ad-Aware og Spybot Search og Destroy. Benytter du oppdaterte antivirus og brannmur mot virus og inntrengere, er pc-en din enda bedre sikret.

Ifølge Fagerland kan det også være verd å benytte andre nettlesere som Opera og Mozilla utover Internett Explorer, ettersom denne er mål for mye spyware og adware.