Flate tv-er kan ta fyr

Flate tv-er kan ta fyr

En feil i jordkablingen fører til en form for overspenning som kan være farlig ved berøring.

Flatskjerm-tv-er med jordet strømkontakt brukt mot kabelnett/telenett kan forårsake kraftige elektriske støt, varmgang og økt brannfare.

Faren kan avverges ved å bytte antennekabel. Problemet oppstår ikke på flatskjermer med ujordet strømkontakt.

Dette skriver Direktorat for samfunnsikkerhet og beredskap i en melding i dag.

Endel av de nye flatskjermene er utstyrt med jordet kontakt. Dersom disse skjermene kobles til et kabelnett, er det stor fare for at jordingssystemene til strøm og kabelnett kobles feil sammen via flatskjermen.

Det oppstår da en form for overspenning som kan være farlig ved berøring. Spesielt utsatt er selve vegguttaket og overgangen mellom uttaket og antennekabelen.

Bytt antennekabel

I tillegg til berøringsfaren øker også brannfaren, da både kabler og andre komponenter i skjermen kan bli utsatt for overspenning og varmgang. Tilsvarende problem kan oppstå på pc-er med tv-kort som kobles mot kabelnett/telenett.

Kunder som har kjøpt flatskjerm med jordet kontakt, og som bruker skjermen mot et kabelnett, bør bytte til en antennekabel med innebygd trafo (galvanisk skille).

- En ny antennekabel vil være en billig forsikring i forhold til skadene som kan oppstå, sier sjefingeniør Hans Lie i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i pressemeldingen.

For å unngå elektrisk støt er det viktig at strømledningen ikke er koblet til når antennekabelen skal byttes.