Fleksibilitet og sikkerhet

Tre modulære lagringssystemer med Intel-maskiner for styring, skal overbevise kunder om at EMC ikke bare er en leverandør for de store.
Oppkjøpet av it-produsenten Data General viser sin nytte. Tidligere var Data Generals lagringssystemer Clariion nærmest 8B-vare8. Nå er nye utgaver toneangivende for EMCs videre utvikling.

Hadde ikke EMC hatt Clariion, hadde lagringsprodusenten måttet stole på de aller største virksomhetene hvor priskrigen raser mellom de store it-produsentene, EMC, Hitachi Data Systems og Storagetek.

Nye kunder

Samarbeidet med Dell og systemintegratorer som Eterra, gjør at EMC får fotfeste hos nye kunder. Mens Symmetrix er utviklet for de aller største forholdene, er Clariion CX200 laget for små bedrifter med behov for felles lagring for typisk tre tjenestemaskiner.

-- Vi selger Clariion direkte, via Dell og via systemintegratorer. Fordelingen er omtrent en tredjedel på hver, sier Jørn Malsten, senior systemkonsulent i EMC.

Hele serien er fornyet i løpet av høsten. Ved bruk av standard komponenter og avbruddsfri strømforsyning har EMC klart å modularisere og senke kostnadene for lagringssystemene. Ekstern tilkobling og interne datakanaler benytter 2 Gbit Fibre Channel.

Fornyelsen startet med den største CX600, som teoretisk har en lagringskapasitet på 35 TB. Listeprisen for det systemet vil ligge på rundt 2,7 millioner kroner, hvilket er en brøkdel av hva tilsvarende 8rå8 lagringskapasitet koster på EMC Symmetrix.

Startprisen for det minste CX200 er imidlertid en helt annen. 360 GB lagring i et lagringsnettverk har en listepris på 285.000 kroner. Da er alle enheter dublert inklusive bruk av to McData Sphereon 4500 lagringssvitsjer.

Smart

CX-serien er delt i tre for å kunne dekke ulike brukergruppers behov like fra småbedrifter til større norske virksomheter. CX200 leveres med to hyller med platelager, CX400 kommer med fire hyller og CX600 kan administrere 16. Blir CX200 for liten kan brukeren ta med seg investeringen ved oppgradering til CX400. Ideen er å være modulær og kunne vokse med behovet.

-- CX200 er bare beregnet for servere med Intel. Micosoft Windows, Novell Netware og Linux kan brukes, fremhever Jørn Malsten.

Styringsenhetene er like for CX200 og CX400. I praksis er det en Intel tjenestemaskin med to Pentium III 800 MHz prosessorer med 1 og 2 GB minne. Dette benyttes for mellomlagring av data.

For at ikke dataene skal forsvinne i forbindelse med et strømbrudd, leverer EMC en 1 U strømforsyningsenhet med batterier for alle tre modellene. Dermed oppnår EMC det samme som om de hadde brukt lagringsminne med batteristøtte som har et mye høyere kostnadsnivå.

CX600 benytter en kraftig Intel tjenestemaskin med fire Intel Xeon prosessorer. Grunnen er at minne skal brukes til mellomlagring på mer enn 2 GB. Xeon har et adresseregister på mer enn 32 bit. Nærmest standard leveres CX600 med 8 GB minne.

-- Aker Kværner har mange servere mot en CX600, men normalt støtter CX200 typisk tre servere, CX400 5 ) 20 servere og CX600 10 ) 50 servere, forklarer Jørn Malsten.