Flere valg gir færre maskiner

Flere valg gir færre maskiner

Færre og flere er Hewlett-Packards strategi overfor sine viktigste kunder. Nytt er tre prosessorvalg for tjenestemaskinserien Integrity.
Fem maskinserier har Hewlett-Packards kunder å velge mellom. På disse er det sju maskinmiljøer. Microsoft og Linux sine alternativer regnes hver som ett.

Maskinmiljøene omfatter HP-UX, Linux, Microsoft Windows Server, MPE/IX, NSK, Tru64 Unix og VMS. Målet er tre miljøer; HP-UX, Microsoft Windows og Linux.

To av de andre maskinmiljøene vil like fullt leve. Både VMS og NSK (Nonstop Kernal) vil fortsatt bli videreutviklet.

NSK som kom med Tandem-maskinene, vil være viktig for applikasjoner som må virke til enhver tid, som eksempelvis betalingsterminaler. VMS vil fortsatt bli brukt av den gruppen fagfolk som vokste opp med Digital Equipments datamaskiner.

Grunnen til at disse maskinmiljøene vil overleve er at de på flere punkter er teknisk overlegne de andre alternativene.

Fortsatt Alpha

De fem maskinseriene er Alphaserver, Compaq Proliant, HP 3000, HP Integrity og Nonstop. Også på maskinsiden skal det bli tre alternativer. Det er Integrity, Proliant og Nonstop.

De fleste kundene vil bare måtte ta stilling til Integrity og Proliant. På førstnevnte vil kundene få HPs Unix, HP-UX, Microsofts Windows Server, Linux og VMS. De første testene med VMS er utført på Integrity.

Alphaserver og HP 3000 vil bli faset ut. Helst vil HP kvitte seg med Alphaserver raskest mulig, men Alphas Unix, Tru64 Unix, har også funksjonalitet som er ettertraktet. VMS-tilhengerne vil kreve Alpha inntil de er sikre på at Integrity er et bedre alternativ.

Å få ryddet opp i alle alternativene er derfor en utfordring. Det beste er at kundene vet hva HP gjør for å få det til. Som et ledd i å puslespillet på plass, har HP introdusert et nytt prosessor alternativ, dual-prosessormodulen mx2.

Samtidig

-- Mx2 og Itanium2 kan benyttes i samme maskin, men vi har valgt ikke å tilby Itanium2 og PA8800 i samme maskin på grunn av tekniske tilpasninger, sier Martin Ringel i Hewlett-Packard.

Fortrinnet til Itanium2 er ytelsen. Den har en klokkefrekvens på 1,5 GHz mot 0,8 eller 1 GHz for PA8800. Derfor blir det et spørsmål om pris/ytelse om hvilket alternativ kundene skal velge.

HP ønsker ikke at en ny kunde skal velge PA8800. Den er å se på som nest siste tilbud for HPs etablerte kunder på større tjenestemaskiner. Målet er at kundene skal gå over fra PA8800 til Itanium.

-- Å oppgradere fra PA8800 til Itanium2 eller mx2 er bare å plugge ut PA og sette inn alternativet. Det medfører ingen endringer for strøm luft eller varme, understreker Don Jenkins, markedsdirektør for forretningskritiske maskiner i Hewlett-Packard.

To på ett

For å friste har HP maktet å plassere to Itanium2 på samme prosessorkort. Denne kombinasjonen betegnes mx2. Prosessorkortet tar alternativt en PA8800 eller en Itanium2.

Denne bruken av et separat prosessorkort sparer store kostnader. Resten av maskinen er identisk. Og selv om prosessorene er kostbare, er det kabinett, strøm, kjøling og kabling som virkelig koster, for de fleste kundene. Ikke alle kjøper en maskin med 128 prosessorer som er det maksimale i Integrity Superdome.

De fleste større kundene i Norge med Integrity Superdome har en maskin med PA8700. Denne prosessoren er forgjengeren til PA8800.

For å oppgradere må kundene skifte alt. Den vesentlige forskjellen er styringslogikken i maskinen.