Flest Dell-ansatte utenfor USA

Flest Dell-ansatte utenfor USA

De fleste som jobber for Dell, jobber ikke i amerikanske fabrikker.
Texas selskapet kunngjorde denne uken at for førte gang i historien de fleste av jobbene befinner seg utenfor USA.

Ifølge en melding fra det amerikanske kredittilsynet (SEC - security and exchange comittee) har Dell 23.800 ansatte utenfor USA, mens 22.000 av selskapets medarbeidere jobber innenfor USAs grenser.

Meldingen bekrefter trenden som går på at at de store amerikanske it-selskapene outsourcer mye av arbeidet til land med lave lønnskostnader, særlig i Asia. Dell har i det siste etablert seg i India, Kina, Panama og Slovakia med tekniske sentre og support, mens nye designsentre er åpnet i Taiwan og Kina. Dell har produksjonssentre ikke bare i Texas og Tennessee, men også i Brasil, Irland, Malaysia og Kina.

Dell er et av selskapene i USA som har fått kritikk for nettopp å "robbe" landet for jobber med outsourcingen. I visse deler fra USA har det oppstått en slags panikkreaksjon mot flytting av arbeidsplasser til lavtlønnsland.

I et svar har en av Dells topp-sjefer, Kevin Rollins, sagt at konsernet skal fortsette med å finne den beste og billigste plassen for produksjon, support og utvikling. Rollings kalte kritikken "oppblåst". Markedet vokser ikke i USA men i Asia, og det er logisk å la produksjonen følge etter markedet, mener Rollins.