Flest spamsyndere i Asia

Flest spamsyndere i Asia

Over halvparten av all spam blir sendt fra Asia. Det er en økning på 30 prosent fra samme kvartal i fjor.

Økningen av spam fra Asia har økt betraktelig. Ifølge en undersøkelse utført av sikkerhetsselskapet Sophos kommer 50,1 prosent av alle spammeldinger via kontinentet.

Glemmer virusbeskyttelse

Graham Cluley, senior teknologikonsulent i Sophos, tror årsaken til økningen er at flere asiater er online.

- Denne statistikken kommer nok av at flere asiatere er på nett, men ikke tar riktige forhåndsregler for å beskytte sine pc-er fra virus, noe som resulterer i økt spam, sier han.

Resultatene betyr ikke nødvendigvis at det er asiatere som sender mest spam.

- Verdt å merke seg er at resultatene baserer seg på hvor spammeldingene er sendt fra, ikke nasjonalitet på den som står bak spammen. For eksempel kan mange europeiske spam-kampanjer sendes fra servere som ligger i Asia, sier sjef for Norden och Baltikum, Björn Käcke, til IT-Bransjen.

Europa nummer to

På andreplass over antall spam som blir sendt ut finner vi Europa med 21,4 prosent av all spam. Det er derimot en forbedring fra i fjor da Europa stod for 31 prosent. På tredje er Nord-Amerika med 14,2 prosent og på fjerdeplass Sør-Amerika med tre prosent av all spamutsendelse.

Utifra listen over hvert enkelt land er det USA som sender ut mest spam, etterfulgt av Sør-Korea, India og Russland. de nordiske landene kommer derimot godt ut i undersøkelsen, sett i forhold til hvert enkelt land. Sverige ligger på 65.plass med 0,14 prosent av all spamutsendelse og Norge kommer enda bedre ut i oversikten.

- Norge er på 91. plass med 0,07 prosent, sier Käcke til IT-Bransjen.

Kast i søpla

Graham Cluley har ifølge Sophos følgende beskjed til de som mottar spam i innboksen.

- Hvis du mottar spammeldinger, sjekk at sikkerhetsprogrammet på pc-en kjører og at de siste oppdateringene er installert. Ikke bli fristet til å åpne mailen, siden det alene kan føre til virus, send dem rett i søplekassen på pc-en, avslutter han.

Undersøkelsen baserer seg på hvor spammeldingene er sendt fra, ikke nasjonalitet på den som står bak spammen. For eksempel kan mange europeiske spam-kampanjer sendes fra servere som ligger i Asia.

Sophos har et globalt nettverk av spampostfeller som mottar mange millioner av spampostbudskap hver dag. De har gjennomførten GEO-IP ettersøking på IP-adresser fra pc-avsenderne for å fastsette hvor spam er sendt fra.