Fly forbanna på Frankrike

Fly forbanna på Frankrike

Frankrike sponser pirater, mener Apple, etter at en ny lov vil tvinge selskapet til å åpne Itunes-innhold for andre spillere enn Ipod.

Apple gikk i går til kraftig angrep på Frankrike. Parlamentet i Paris vedtok tirsdag en ny lov som vil kreve at leverandører av digitalt innhold gir konkurrenter tilgang til deres teknologier for rettighetshåndtering (DRM - digital rights management - red.anm).

Itunes-musikk er beskyttet av Apples Fariplay-teknologi og inkompatibel med de aller fleste musikkspillere som ikke heter Ipod.

Ipod fungerer helt fint både med låter som er kjøpt på Itunes og med musikk som ikke er kopibeskyttet. Men musikk som er beskyttet med annen DRM-teknogi, for eksempel fra Sony eller Microsoft, kan ikke spilles av på Apples musikkspillere.

Lovforslaget er ment å hindre at en bestemt teknologi for avspillling av digitalisert musikk - og med det tilknyttede spillere - skal få dominere markedet. Loven sendes nå videre til Senatet i Frankrikes tokammer-parlament, skriver news.com.

- Sponser pirater

Apple tar, ikke overraskende, sterkt til motmæle, i ordelag som knapt kan kalles diplomatiske, i en pressemelding som kom i går:

"Den franske implementering av EUs opphavsrettsdirektiv vil resultere i statssponset piratvirksomhet. Hvis dette skjer, vil musikksalget stupe akkurat idet legitime alternativer til piratvirksomhet er i ferd med å vinne kunder. Ipod-salget vil trolig øke, siden brukerne fritt kan laste sine spillere med "kompatibel" musikk som ikke kan beskyttes tilstrekkelig. Gratis filmer er trolig ikke langt unna i det som raskt vil utvikle seg til en statssponset piratkultur."

Trekker seg ut?

En analytiker sier til news.com at det er mer sannsynlig at Apple trekker Itunes ut av Frankrie, enn at selskapet gjør endringer i teknologien for å tilpasse seg fransk lov.

- Det hørs drastisk ut, men vil ikke påpvirke forretningen så mye. Det franske markedet utgjør trolig under 2 prosent av markedet for Ipod og Itunes, sier Gene Munster i analyseselskapet Piper Jaffray.