- Folk gjør dumme ting med pc-en sin

- Folk gjør dumme ting med pc-en sin

Antivirus-guru David Perry jobber hver dag med å stoppe det trygge internettet han drømmer om.

Virus er ikke et teknologisk problem, egentlig. De sosiale aspektene har en minst like stor betydning som de teknologiske. For å skape en trygg it-verden må mye mer til enn å lage it-løsninger.

Det mener David Perry, som er en av verdens autoriteter på antivirus, og "direktør for opplæring" i sikkerhetsselskapet Trend Micro, som har hovedkontor i Tokyo.

Perry har en imponerende karriere og kan blant andre skrive Toshiba, Apple, Microsoft, Symantec, Norton og McAfee på cv-en.

Perry er i Oslo som en del av en kontinuerlig reise der han sprer budskapet sitt. Han skryter av nesten en million treff i Google på navnet sitt, varter opp med en tokilos-bit parmaost og forteller mange historier fra sin lange karriere.

Science fiction

Ideen om datavirus oppsto på 70-tallet, da science-fiction-forfattere skapte et bilde om hva fremtidens dataproblemer kunne føre til. Nesten alle ideer var feilslått, men ideen om onde menn og overjordiske vesener satte seg.

- De fleste mennesker har og har hatt et feil bilde av hva virus er. Mediene har vært sentrale i å videreføre det bilde. Mange av de første virusutbrudd ble møtt med en nesten hysterisk mediedekning. Man kom med rullende kameraer inn på viruslabben for å se nedbrente pc-er. Det har blitt bedre, men de fleste mennesker har fremdeles et feil bilde av hva virus er, forteller Perry fra sitt rike historieunivers.

- Det er egentlig ganske drøyt. Folk vil bare gjøre det de vil på internett og forventer at vi skal ordne opp. Som for eksempel surfe på porno. Vel, det er å be om problemer. Men vi gjør det beste vi kan, sier Perry og ler.

Ipod-virus

Den nye digitale livstilen, med pc-en som sentrum i stuen og med mobile enheter i alle lommer, er sjansen for at virus og lignende problemer blir mindre i fremtiden, lik null.

- Det er en ting som har endret seg vesentlig de siste årene. Virus har blitt business, kriminell business. Før var virus en slags grafitti, tagging. Se hva jeg kan! De første virus hadde til og med navn og adresse skrevet ned i kodene. Men de siste årene har kriminelle organisasjoner overtatt, sier han.

Den nye digitale livstilen vil også bringe virus til andre områder. De første mobilviruser har slått gjennom Bluetooth, men med Outlook på pda-en blir problemene større.

Hva med virus til Ipod og andre mp3-spillere? Ikke utenkelig, mener Perry.

- Men virusmakere er steikedumme. Det er aldri noe de finne på selv. Først må sårbarhetene i et system være offentliggjort, og deretter dukker det opp virus.

Stoler på it-avdelingen

En undersøkelse Trend Micro har foretatt viser at folk i økende grad bruker jobb-pc-er for store betalinger, nettbank, og andre handlinger med sikkerhetsrisikoer. De stoler på at it-avdelingen har peiling nok på sikkerhet til å ordne opp. Hjemme-pc-en tør man ikke å bruke.

- Jeg tror nok at folk fortsetter å gjøre dumme ting med pc-en sin. Enkelt er det heller ikke. Phishing og farming er to nye utfordringer som gjør at folk ikke vil gi fra seg kortnumre. Alt dette kan løses med ny teknologi, gjennom brukerprofiler som kan varsles når du er i ferd med å gi informasjon fra deg, men så lenge folk bare gjør det de vil er det er rotterace, sier Perry.

Nytt internett

Det er bare en ting som skal til for at kampen mellom virus og sikkerhet er over. Det må skapes og bygges et helt nytt internett, en hel ny måte å tenke på, og all programvare og maskinvare må skiftes ut.

Det nåværende OSI sju-lags-nettverkssystem  (Open Systems Interconnection Reference Model ) må byttes ut med et som har åtte lag, med et helt eget nytt lag for sikkerhet.

- Det vil komme i løpet av de neste 10-15 årene, det er jeg sikker på. Men det finnes for mange ulike blåkopier og for mange aktører som ikke vil gi slipp på sin makt. Jeg er redd for det må skje noe virkelig dramatisk før holdningene endres. Det vil kreve store investeringer, og ingen vil vel gjøre det før noe virkelig stygt og kostbart har skjedd. Tenk på flytrafikk som stanser, eller noe enda verre, sier Perry.

Der er dilemmaet han jobber inn hver dag. Med de nye sikkerhetsløsningene Trend Micro og de andre selskapene lager, glatter de ut skadevirkninger som virus gjør.

Dermed undergraver Perry sin egen drøm om et sikkert internett.

Les også et intervju med Eugene Kaspersky.