Folke-pc selger mest

Folke-pc selger mest

Dell, Fujitsu-Siemens, HP og IBM kniver om de største markedsandelene i pc-markedet. Men den største andelen sto du og jeg for.
En dag på slutten av åttitallet kom jeg inn på kontoret med flere esker og en bærepose. Innholdet var pc-deler; en pc-boks med strømforyning, en eske med en Intel 386SX 25 megahertz prosessor, et hovedkort, en pose med harddisk oppi. Det var minnebrikker, kabler, skruer og plastikkbiter. Og en bunke bruksanvisninger.

Sent på natten var den nye pc-en klar. Etter mye lesing av "kinesisk-engelsk", mange telefoner til venner, og ikke minst etter å ha skrudd opp pc-en jeg hadde fra før for å se hvordan ting skulle gjøres. Og hele tiden passe på å lade meg ut ved å ta på jord i stikkontakten.

Dette sparte jeg mange tusen kroner på. Mener jeg å huske. Siden har jeg ikke kjøpt en merke-pc, men bygget nye pc-er selv eller kjøpt fra en leverandør som gir deg de delene du vil ha, og som skrur maskinen for deg. Det trodde jeg var spesielt, inntil jeg begynte å jobbe med denne artikkelen.

Folkesport

Analysefirmaet DMR holder oversikt over pc-salget i Norge. Daglig leder Morten Dahl kan fortelle at det i fjor ble solgt 340.560 stasjonære pc-er. 21,5 prosent av disse er ikke merkevare, altså pc-er som er bygget i Norge. Men DMR ser bare på ferdigkonfigurerte maskiner og teller ikke komponenter.

Norske distributører solgte i fjor et sted mellom 130.000 og 150.000 hovedkort, har PC World Norge regnet seg frem til. En ringerunde til distributørene bekrefter at det kan stemme. De færreste hovedkort går til oppgradering, så et moderat anslag kan være at 90 prosent går til å bygge en ny pc.

Selv med stor usikkerhet om konkrete tall, våger jeg påstanden om at det ble bygget minst 120.000 pc-er her til lands i fjor. Dermed har "Folke-pc" den største andelen av markedet for stasjonære. Men er det så mange "nerder" her til lands, da?

Ifølge Gyrid Skalleberg i Komplett ASA, som er blant de største distributørene av pc-komponenter, viser deres undersøkelser at pc-er blir bygget av folk i alle aldre. Ofte har de høy kompetanse eller tilgang til kompetanse; gjerne via it-avdelingen. Men særlig mange jenter er det ikke.

Få problemer

Magne Løvvik er student og bygger pc selv. Han blir litt overrasket over det relativt høye tallet selvbygde pc-er fordi det ikke lenger er noe penger å spare på det. Du bygger pc-en selv fordi du vil ha den tilpasset dine behov.

-- Det er ingen heksekunst, men at det er mange som bygger selv viser jo at kompetansenivået i befolkningen er ganske stort. De som kjøper pc i elektrobutikken vet ikke hvordan de vil ha pc-en, men tar den som de får den. Mer erfarne brukere som vil konfigurere maskinen slik de vil ha den, velger komponenter og funksjonalitet selv, mener han.

Men hva med alle problemene som kan oppstå? Det er fort gjort å ødelegge prosessor, minne eller harddisk med statisk elektrisitet eller klønete behandling. Leverandørene hevder at det er lite retur og lite support. Løvviks erfaringer bekrefter dette.

-- Er det lite returvarer, er det ingen vits i å etterforske saken med han ene som har gjort feil og ødelagt en komponent. Mitt inntrykk er at leverandørene er relativt liberale på dette.

Flinke folk

Stig Knutsen hos distributøren Hattelco bekrefter også at det er et stort marked med folk som er kompetente til å bygge pc selv. Men også mange som ikke kan det eller vil. Like fullt vil de bestemme komponenter og konfigurasjon selv og bestiller pc-en ferdig montert. Han kaller det skreddersøm, noe Hattelco leverer via forhandlere.

Knutsen avviser at de har noen support-problemer med selvbygg. Om det skulle være problemer, blir det i så fall ikke rapportert tilbake fra forhandlerne. Han mener forhandlerne kjenner kundene såpass godt at det sjelden blir problemer.

-- De som bygger pc selv vet hva de gjør, og trenger de hjelp har de en onkel, venn eller kollega som kan bistå, sier Knutsen.

Han kan fortelle at du også kan bygge din egen bærbare pc. Foreløpig har du færre valgmuligheter, men det skjer en utvikling innen "barebone" bærbare. Nå kan du sette inn harddisk og minne etter ønske, og etter hvert skjermkort. Snart vil det være mulighet å velge skjerm også.

Halvferdige pc-er, såkalte "barebone", begynner å bli populære. De består av kasse med strøm og kjøling og hovedkort med alle funksjoner inkludert. Tilsett prosessor, minne, harddisk og dvd, så har du en pc. Dette markedet domineres av Shuttle, men flere av komponentprodusentene kommer med egne bokser; Asus, Microstar, AOpen, Soltek og Creative.

Halvfabrikata

SMG solgte 13.400 Shuttle-enheter i fjor; halvfabrikata pc uten prosessor, minne eller lagringsenheter. Pål Leskovsky er produktsjef for de populære boksene, som gjerne tas i bruk hjemme.

-- Stuemaskiner er en trend. Ennå har ikke Microsoft åpnet for Media Center i distribusjonskanalen, men det kommer. Det vil bli et kjempeoppstyr mot slutten av året, hevder Leskovsky.

Med Media Center-versjonen av Windows XP skal du kunne håndtere heimens tv, musikkanlegg og alt av underholdning fra en pc. Med Shuttle-boksene skulle SMG være forberedt på sin del av den kommende kaken, selv om dagens forhandlere er mest innrettet mot bedriftsmarkedet.

Det kan åpne for at selvbyggerne også vil konkurrere mot Sony, Philips, Pioneer og de andre som leverer tv, hjemmekino og musikkanlegg.