KRITISK: Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, advarte tidligere i år mot enkelte smartklokketyper beregnet for barn. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Forbrukerrådet

KRITISK: Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, advarte tidligere i år mot enkelte smartklokketyper beregnet for barn. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Forbrukerrådet

Forbyr enkelte smartklokker for barn

Tyskland har lagt ned forbud mot enkelte smartklokker rettet mot barn. Kan være en vei å gå for Norge også.

Det tyske forbudet gjelder klokker som også er i stand til å overføre lyd. I følge sjefen for det tyske Bundesnetzagentur bruker foreldre disse klokkene til å lytte på hva som foregår rundt barna, for eksempel i skoletimene.

Oppsettet av disse klokkene skjer via en app og klokkene har eget SIM-kort. Telefonfunksjonene er imidlertid begrensede og er noe foreldrene kan sette opp via appen. Poenget er at man via denne appen kan avlytte klokkebrukeren uten at brukeren, eller personer i nærheten av brukeren, er klar over dette.

Tyskerne har gått så langt at de vil kreve bevis for at kjøpere av disse, nå forbudte klokkene, faktisk har ødelagt produktet.

Norske reaksjoner

Det var det norske Forbrukerrådet som tidligere i høst meldte sin bekymring rundt flere klokkemodeller beregnet for barn. Allerede da var det klart at rapporten fra Forbrukerrådet var av interesse for flere andre Europeiske land. Forbrukerrådet kommer til å følge opp denne typen produkter som ikke er i tråd med det norske regelverket og vil vurdere om en løsning kan være pålegg om å luke ut enkelte tjenester. Dette gjelder for et langt større produktspekter enn bare klokker beregnet for barn.

Les om:

Forbrukerrådet