Forbyr sms-språk

Forbyr sms-språk

Lærerne skjønner ikke lenger hva elevene sier.

Språket i de ulike landene har de siste årene tilpasset seg den teknologiske revolusjonen. Ord som epost, sms, eller pc har blitt vanlige i daglig bruk. Mange av dem er kjent hos alle, men noe forbeholdes en liten gruppe.

 

Ungdom utvikler stadig vekk nye begrep for å kunne forkorte kommunikasjonen i tekstmeldinger eller lynmeldinger. Disse korte meldinger baseres ofte på forkortelser og sammentrekninger av ord, som er for ubegripelig for utenforstående.

 

En liten landbygd i Nederland har lagt inn et forbud mot bruk av såkalt sms-språk, fordi lærerne ikke greier å holde takten til elevene. Mange forstår ikke digitalspråket til ungdommene.

 

Temaet skiftes med en gang

 

Det er et område i den nederlandske provinsen Groningen som startet forbudet, skriver avisa De Telegraaf. Direktøren på skolen i Oude Pekela, Jaap Spelde, innrømmer at mange av lærerne rett og slett ikke skjønner hva elevene skriver om, og bli lurt av dette.

 

- Elever taster for eksempel en "6" som betyr at noen henger over skulderen og leser med. Da skjønner den på andre siden at temaet må skiftes med en gang, forklarer Schelde.

 

Språkforbudet henger også sammen med en kampanje for å motarbeide mobbing på skolen. Ifølge Spelde er de vanskelig for lærerne å vite når og hvordan elever mobbes hvis de ikke kan følge med all kommunikasjon.

 

- Språket endrer seg i veldig høyt tempo. Det er umulig for lærerne å oppdatere seg hele tiden. Det betyr at mobbing kan foregå uten at læreren vet det, sier Schelde.

 

- Sms stimulerer kreativitet

 

Schelde har fått støtte av fire kommuner, men åpner opp for at initiativet følger av flere. Han håper mest at det vil gå opp for foreldre at dette er et stort problem.

 

- Det er ikke chattingen i seg selv som vi ønsker å forby, det er en grei måte å kommunisere på. Men vi må unngå at elvene kan lure lærerne trill rundt, sier han til avisa.

 

Det nederlandske forbundet for utdanning er ikke enig i forbudet.

 

- Vi synes alle initiativer å stoppe mobbing er bra, men det kan gå for langt. Sms.språk er kreativ, barn og ungdom bruker hjernene sine for å finne nye forkortelser. Det fører til morsomme vendinger, og er bra for språkutviklingen deres, sier Marten Kircz i Algemene Onderwijsbond.