Forhandlerne bruker ikke kundemakten

Forhandlerne bruker ikke kundemakten

Når produsenten går direkte, bør forhandlerne ha makt til å anbefale andre produsenter. Det er ikke lett når kunden fortsatt vil ha produktene.

Det har ikke gått upåaktet hen at HP underbyr partnerne og undergraver etablerte kundeforhold, og mange spør seg om hvorfor forhandlerne fortsetter å tilby HP.

LES OGSÅ:

- HP underbyr partnerne

Hos Acer, som nå har gått forbi Dell på den globale pc-statstikken, har de ikke merket noen overgang fra forhandlere som er blitt utkonkurrert av produsenters sin.

- Forhandlerne er såpass prisgitt leverandørene som er sterke innen hvert produktområde, at jeg tror HP kan fortsette å underby sine egne kunder i mange år framover med stor suksess, sier salgsdirektør Egil Slavko Garcia-Kvamme.

Bruk kundekontakten

Han mener saken med Østereng & Benestad kan være en pekepinn om at forhandlerne bør og kan bli mer bevisst hva de anbefaler til kundene.

- Det markedsapparatet som Dell og HP har i direktekanalen er ikke verdt noe i forhold til det apparatet forhandleren har når de snakker med kundene sine og anbefaler valg av pc-utstyr. Det er det viktigste virkemiddelet man har i markedet, og det betyr mye makt i forhandlerleddet. Men forhandlerne bruker den ikke, sier Kvamme.

Han mener forhandlerne må kjenne sin besøkelsestid og bruke makten de har. For i dag er det bare forhandlerne som lider under direktesalget.

- De som taper salg er ikke produsentene, men forhandlerne i gata. Makten ligger ikke hos produsent, den ligger hos forhandlerne, men de velger å ikke bruker den. De må stå opp og si at de ikke aksepterer det og vise alle de andre forhandlerne og konkurrentene at de tar avstand fra dem som gjør slikt. Mange kunne gjort det, men ingen gjør det. Slik kan HP og Dell fortsette å selge produkter direkte foran nesen på forhandlere som har gjort det forberedende salget.

Kundene vil ha produktet

Kjell-Thore Bakkane ønsker fortsatt å selge HP selv om han hevder de har gått inn direkte og kapret kundene hans ved et par anledninger. Han begrunner det med at Østereng & Benestad har hatt et godt forhold til HP i mange år og at de derfor ikke ønsker å bryte.

- De har et partnerapparat med hyggelige folk, god service, bra produkter, bra portefølje. Kundene vil ha produktene, og det er greie produkter å selge. Hadde det ikke vært det, hadde vi kuttet ut for lenge siden. Vi fikk en utmerkelse av dem for noen år siden, så noe må vi ha gjort riktig.

Ødelegger næringskjeden

Bakkane ramser opp alternativene – Dell, Lenovo og Acer. Imidlertid har HP vært den primære leverandøren, og han ser ikke noen grunn til å bryte denne forbindelsen.

- De har et stadig krav om økte markedsandeler hengende over seg og tror de kan selge en del via partnerapparatet og selge direkte i tillegg. Jeg tror ikke at en pluss en er to i denne sammenhengen, men en og en halv. HP tror de kan lykkes ved både å selge via partner og direkte. Jeg tror det ikke.

Bakgrunnen for å gå ut og fortelle om dette er ikke at Bakkane ønsker å bryte kontakten med HP, men å få dem til å forstå at partnerapparatet er viktig.

- Jeg vil jo gjerne selge HP-utstyr, og det har jeg sagt til mine kundeansvarlige og folk i HP i hele høst. Jeg har bedt om at de må involvere seg mer og ikke komme og ta kundene våre. Nå håper jeg bare de tar til fornuften og ikke går for langt ned i næringskjeden, men går tilbake til det gamle partnerapparatet. Det funket som bare det.

Diskuter gjerne saken nedenfor. Har du erfaringer med HP eller andre produsenters partnerstrategi send oss gjerne en epost .