RAMMER: ResearchKit er et rammeverk for utviklere som bygger medisinske forsknings-apper (Ill.: Apple).

iPhone trigger medisinsk forskning

Apples ResearchKit med åpen kildekode kobler forskere innen medisin sammen med iPhone-brukere. 

Publisert Sist oppdatert

Da Steve Jobs i 2007 introduserte den aller første iPhone, var dette som en amalgamasjon av tre unike funksjoner: En wide screen iPod med berøringskontroll, et gjennombrudd innen internett-kommunikasjon og en helt ny type telefon. 

Takket være den stadige utviklingen både innen maskinvare og programvare har mange nye funksjoner kommet til siden den gang, og i 2015 kan vi altså også legge til: Forskningsinstrument.

Utvikler-rammeverk

Ingen endringer på maskinvarefronten er nødvendig, men Apple introduserte samtidig med den nye MacBook et helt nytt utvikler-rammeverk kalt ResearchKit.

Dette lar utviklere og forskere utnytte telefonen og dens sensorer via apprt til medisinske formål. En forutsetning er selvfølgelig at denne deltakelsen er frivillig, og man skal merke seg at Apple selv ikke har tilgang til dataene som høstes gjennom denne prosessen.

Apple har tidligere vist stor interesse for helse-relaterte funksjoner ved iPhone, ikke minst med HealthKit i iOS 8. ResearchKit kan ses på som en naturlig forlengelse av HealthKit-rammeverket, som lar ulike fitness- og helserelaterte apper snakke sammen mot en felles database på telefonen.

Det innebygde akselerometeret kan måle antall gåtte steg og rapportere disse inn til Health-appen, og det samme gjelder apper som fungerer sammen med eksterne sensorer som glukometere.

ResearchKit

ResearchKit benytter telefonen og sensorer (interne som eksterne) som et grensesnitt mellom forsknings-subjekt og forskerene. Fem apper er allerede utviklet i programmet, og verd å merke seg er også at Apple gjør ResearchKit-rammeverket tilgjengelig som åpen kildekode. Det sikrer transparens og innsyn.

Allmen tilgjengelighet

Den store fordelen med å bruke en iPhone som interface i forskningsøyemed er selvfølgelig den store utbredelsen.

Ofte sliter man med rekruttering for slik forskning, som også er kostbar med tanke på forflytning av testsubjekter. Via apper kan man nå bredere ut, selv om iPhone-demografien ikke nødvendigvis er representativ.

På samme måte som i tradisjonell forskning kan falske positiver være en utfordring, men håpet er at bruken av de automatiske sensorene skal gjøre data-rapporteringen mer objektiv. 

Fem case studies

Så langt har interessen vært stor, og det meldes om stor innmelding i ulike pågående prosjekter i USA allerede kort tid etter lansering. Følgende fem apper er allerede tilgjengelige, merk: i skrivende stund ikke den norske app-butikken:

  • Asthma Health - utforsker triggere for sykdommen
  • mPower - for å måle førlighet, balanse, hukommelse og gange hos Parkinsons-pasienter
  • GlucoSuccess - måler hvordan diett, fysisk aktivitet og medikasjon påvirker blodsukker-nivået hos diabetikere
  • Share The Journey - forskning på langtidsvirkninger for brystkreftpasienter
  • MyHeart Counts - forskning på livsstil og aktivitetsnivå og hvordan dette påvirker risiko for hjerte- og karsykdommer

Du kan lese mer om ResearchKit hos Apple her. Se en promo-video nedenfor.