Første Linux-driver til Intels Centrino

Første Linux-driver til Intels Centrino

Intel har vegret seg for å utvikle en Linux-driver til Centrino. Nå har Linuxant kommet opp med et alternativ.
Det kanadiske programvareselskapet Linuxant har laget en driver som lar Linux-brukere utnytte de trådløse mulighetene i Intels Centrino-brikke.

Driveren, som heter DriverLoader 1.6, ble sluppet i forrige uke. Dermed kom Linuxant Intel i forkjøpet. Prosessorgiganten uttalte i januar at arbeidet med en Linux-driver for Centrino var i gang, uten at en dato ble oppgitt. For Intel har ikke hatt det travelt med å tilfredstille Linux-brukerne. En Linux-driver for Centrino medfører at selskapet må gi slipp på litt av sin intellektuelle eiendom til åpen kildekode-miljøet - en utsikt Intel har vegret seg mot.

-- De som har kjørt Linux på sine Centrino-bærbare har oppdaget at de ikke har fått den trådløse nettverksfunksjonaliteten til å virke. DriverLoader 1.6 gjør at de nå kan aktivere den, sier administrerende direktør Marc Boucher i Linuxant til Inforworld.

Driver Loader 1.6 støtter Intels PRO/Wireless 2200BG-kort, som benytter 54Mbps 802.11g-protokollen. Driveren sørger for at den såkalte Windows Network Driver Interface Specification (NDIS) også virker på et Linux x86-system.

-- Det er ikke alle maskinvareprodusenter som er like flinke til å utvikle adekvate Linux-drivere. Det vi har gjort er å implementere et grensesnitt som brukes i Windows-drivere, slik at vi kan konvertere mellom de to verdenene, sier Boucher.

Ifølge Linuxant støtter DriverLoader 1.6 også mange andre trådløse nettverkskort. Disse inkluderer blant Cisco, Realtek, Texas Instruments og Atheros.

For å installere driveren må man benytte en av de store Linux-distribusjonene som baserer seg på Linux-kjerne 2.4 eller 2.6. Prisen på DriverLoader 1.6 er 19,95 dollar.