Den første mobil-ormen er her

Den første mobil-ormen er her

Sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs oppdaget i går det første dataviruset som også sprer seg via mobilnettene.
Cabir er en nettverksorm som kan infisere telefoner som kjører Symbian operativsystemet for mobiltelefoner. Men hittil har ingen smittebefengte telefoner blitt rapportert inn.

Ifølge Kaspersky Labs kan Cabir være en "konsept-orm" for å vise at det er mulig å lage dem. Kaspersky mener ormen kommer fra en internasjonal gruppe virusmakere, kjent som 29a, som også har fått skylden for slippet av viruset "Rugrat", som angriper Windows 64 bit operativsystem.

Cabir kan spre seg mellom mobiltelefoner ved bruk av en spesialformatert distrbusjonsfil i Symbian, som er forkledt som et sikkerhetsverktøy. Når den infiserte filen aktiveres, viser displayet på mobilen ordet "Caribe", samt at ormen modifiserer Symbian-systemet slik at Cabir starter hver gang telefonen blir slått på.

Når Cabir har infisert en mobiltelefon, skanner den området for andre sårbare telefoner ved hjelp av Bluetooth. Finner den et offer sender den en kopi av seg selv, ifølge Kaspersky.

Det russiske sikkerhetsselskapet sier til IDGs egen nyhetstjeneste at Nokia-telefoner som bruker Symbian-operativsystemet er sårbare for ormen. Mobiltelefoner laget av andre leverandører kan også være i faresonen.

Men viruset ser ikke ut til å ha noen ondsinnet effekt, slik tilfellet er med mange andre virus som er antatt laget av grupperingen a29.