Første norske blåtann

Trygghetsalarmer er storindustri. Nå kommer en norskutviklet mobil voldsalarm, som også skal være den første kommersielle norske blåtann.
Den nye alarmen er utviklet av Balda Mikron i Tønsberg for Larvik-selskapet Electronic Target System (ETC). Den er mobil og består av en gsm-mobiltelefon, et gsm-basert lokasjonssystem og en radiopeiler.

-- Vi har ikke satset på et gps-basert lokasjonssystem. De siste virker ikke under tak eller andre hindringer mellom peiler og satellitt, sier administrerende direkter Paal Aamaas i Balda Mikron.

Verdens enkleste

Alarmen har to-veis gsm-kommunikasjon med tale og sms. Tastaturet har kun en knapp og ett innebygd nummer til alarmsentralen.

-- Det er verdens enkleste mobiltelefon, sier Aamaas.

Alarmsentralen kan konfigurere alarmen med ringe- og høyttalervolum, vibrator og alle andre funksjoner. Alarmen kan oppbevares i veske, lomme eller i lader. Den kommuniserer også via blåtann til et vann- og støtsikkert armbånd med alle alarmfunksjoner, unntatt høyttaler.

-- Mister armbåndet kontakt med alarmen, sier den fra ved å vibrere. Dette er så vidt jeg vet det første norskutviklede kommersialiserte blåtann-produktet, sier Aamaas.

Lydløs varsling

Lokasjonstjenesten er knyttet til et digitalt kart i alarmsentralen. Posisjonering går til nærmeste basestasjon. Personen kan oppspores mer nøyaktig gjennom et radiopeilersystem med en rekkevidde på flere kilometer.

-- Den har også en lydløs vibrator-funksjon som bekrefter at alarm er mottatt. Det er viktig hvis den voldsutsatte personen har gjemt seg fra en forfølger, sier Aamaas.

Alarmen skal priduseres ved Balda Mikrons fabrikk i Malaysia. Selskapet har også utviklet en peiler som kan hjelpe til å oppspore stjålne eller bortkomne biler og båter.