Første skritt mot rent ip-nett

Første skritt mot rent ip-nett

Juniper og Siemens skal bygge Telenors nye ip-nett. All gammel tele-teknologi fases ut. Det nesten nye Cisco-nettet skrotes også.
Alle større teleoperatører i verden er i ferd med å "ipifisere" sine nett. Men i motsetning til andre store teleselskaper har Telenor besluttet å fjerne all tradisjonell teleteknologi i løpet av få år.

Det betyr at mens store telenett i utlandet i mange år kommer til å bestå av en blanding av gammeldags teleteknologi og ip-utstyr, får Norge et rent ip-nett før andre land det er naturlig å sammenlikne seg med.

-- Vi har tidligere sagt at vi skal ha et rent ip-nett i 2010. Nå tar vi det første skrittet mot visjonen, sa fastnett-sjef Berit Svendsen da avtalen med Siemens og Juniper ble offentliggjort 1. juli.

Ut med ATM

-- ATM (Asynchronous Transfer Mode, red. anm) fases ut. ATM-teknologien har aldri supportert data, understreker den tidligere teknologidirektøren.

Den nye arkitekturen gjør at Telenor slipper å forholde seg til mellomløsninger og utdatert lag 2 teknologi. Samtidig medfører utfasingen av de tradisjonelle teleløsningene at det blir lettere å integrere mobilnettet med fastnettet.

Den britiske operatørene BT, som Telenor tidligere samarbeidet tett med, er blant operatørene som har valgt en hybrid-løsning i sitt 21 Century Network (21CN).

-- Vi tror vi har en bedre løsning, understreker Svendsen.

Ut med Cisco

I tillegg til at det gamle teleutstyret fases ut, skrotes også Telenors fem år gamle ip-nett. Dette ble utviklet i samarbeid med Cisco. Det såkalte "Full Service Network" (FSN) fikk i sin tid stor oppmerksomhet og skulle være modell for framtidens telenett.

Nå settes rutergiganten på dør til fordel for nykommeren Juniper.

Pris og kvalitet gjorde at Juniper ble valgt framfor storebror Cisco, kunne Telenor fortelle før sommeren. Konklusjonen er et klart prestisjetap for Cisco. Men norgessjef Jørgen Myrland fortviler ikke.

-- Vi hadde håpet å vinne Telenor. Samtidig er det viktig å huske at Telenor har vært referansekunde for Juniper siden 2000. Vi kan ikke vinne alt.

Cisco har vært særlig sterk i kjernenettet, mens Juniper også tidligere har levert utstyr lenger ute i nettet. Nå blir det Juniper hele veien.

Siemens viktig

Siemens forsøker å etablere seg som produsent av ip-utstyr, men har bare i liten grad klart overgangen fra tradisjonelt teleutstyr til ip. Heller ikke i leveransen til Telenor inngår utstyr fra den tyske industrikjempen.

Junipers Europa-sjef Eddie Minshull understreker likevel viktigheten av å ha Siemens med på laget.

-- Vellykket utrulling av det nye nettet er svært viktig. Derfor er vi glade for samarbeidet med Siemens, sa Minshull i forbindelse med kontraktsinngåelsen.

Siemens er global partner for Juniper og vil levere utstyret til Telenor. Installasjonen av utstyret vil Telenors egne teknikere foreta selv.