Førstemann til mølla

Førstemann til mølla

££idgundefined££
LinuxWorld i San Francisco har ikke budt på de store overraskelsene de siste to, tre årene. Det har stort sett handlet om modenheten til Linux for tyngre oppgaver, optimisme ispedd lite realisme for Linux på desktopen og oppgraderinger av forskjellige systemer og verktøy. Med andre ord mye for menigheten.

Årets konferanse fikk en kickstart med uttalelsene til nestsjefen i Sun om oppkjøp av Novell. Og spekulasjonene fortsetter etter hvert som Jonathan Schwartz aktivt bruker sin weblog til å analysere situasjonen med Novell i spill.

Sun har penger på bok, hele 7,6 milliarder dollar, som burde rekke for å sluke Novell. I samme slengen stikker de kjepper i hjulene på IBM som har gjort seg avhengig av Suse Linux fordi Red Hat har en svært dominerende stilling, og en prislapp som gjør dem lite attraktive å kjøpe.

Spørsmålet er om Sun mener alvor med denne luftingen av tenkte scenarier. Enkelte peker på at det Sun egentlig er livredd for er at andre skal kjøpe Novell. Og den verste kandidaten, i Suns øyne, er IBM.

Store Blå har finansielle muskler, men ifølge Sun vil et oppkjøp fra IBM sin side skape furore i Linux-miljøet. Men hvor ellers skal IBM, som beskrives som en patenteier som ikke akkurat er kjent for å være idealistisk, gå, spør Schwartz.

Kanskje det er ønsketenkning, men vi ser det som en fordel at Novell seiler på egen kjøl i årene fremover. Fra å være grått og kjedelig er det endelig kommet litt liv inn i selskapet, takket være oppkjøpet av Suse.

Det er vel derfor de sannsynligvis blir kjøpt opp. Tar IBM SCO Group i tillegg vil Linux-landskapet endre seg betraktelig i forhold til der det er i dag. Menigheten vil nok si sitt.