Fortsatt tro på tavle-PCer

Fortsatt tro på tavle-PCer

HP tror at flere av funksjonene som tavle-PCene byr på, vil bli standard i fremtidens PCer, til tross for at tavle-PCene så langt ikke har vært noen suksess.

Det var sjefen for HPs PSG-avdeling i Vest-Europa, Antoine Barre, som gjorde dette klart i et møte med norsk datapresse i Oslo. PSG står for Personal Systems Group. Avdelingen har bl.a. ansvaret for HPs PC-virksomhet og relaterte produkter.

        

Samtidig med at de stasjonære PCene blir stadig mindre og får stadig mer stilig design, vil de bærbare forandre seg i retning tavle-PCene. Det innebærer først og fremst avtakbar skjerm som kan plasseres et stykke unna selve maskinen, eller vridd i en annen retning. Poenget er å gjøre det lettere for flere personer å se innholdet på skjermen samtidig.

Større skjermer

En annen trend med de bærbare PCene, som vil fortsette å ta markedsandeler fra de stasjonære, er at skjermene faktisk vil bli større. Det vil fortsatt være et marked også for ultraportable bærbare med liten skjerm, men litt overraskende viser det seg nå at mange ønsker seg bærbar PC med skjermstørrelser som ble ansett for helt uaktuelle for kort tid siden. Bredformat-skjermer i 15-tommerssjiiktet er allerede utbredt, og slike skjermer på både 17 og 19 tommer – og faktisk enda større – vil bli ganske vanlig på fremtidens bærbare PCer, ifølge Barre. Sammenbrettbare toskjermsløsninger for bærbare PCer kan også dukke opp.

        

Barre understrekte at bærbare med store skjermer naturligvis ikke vil være førstevalget blant dem som reiser hyppig på forretnings- og tjenestereise. Slike bærbare PCer vil stort sett bare bli flyttet rundt omkring i huset der man bor, og av og til mellom f.eks. boligen og hytta.

        

Fremtiden han snakket om, ligger ikke så veldig langt unna. Det var stort sett de nærmeste årene frem mot 2010 Barre tok for seg. For inneværende år spådde han at vi vil merke at konsepter som tavle-PCer, Media Center-PCer og blade-PCer vil bli mer populære, men fortsatt bare gradvis og langsomt. Håndholdte PCer ­– PDAer – vil bli mer og mer integrert i IT-strukturen, også i hjemmene, fremholdt Barre. Han antydet dessuten at HP til og med kan komme til levere TVer i fremtiden.

Ut med klokkefrekvensen

Diskusjonen om PCenes klokkefrekvens vil gradvis forstumme, i og med at dette ikke lenger er noe godt mål på en datamaskins ytelse. I stedet vil brukerne legge større vekt på forhold som batterilevetid, vekt og brukervennlighet, ifølge HP-talsmannen. Han trakk frem Apple som et eksempel til etterfølgelse når det gjelder design og enkelhet, som vil bli stadig viktigere.

        

Barres huskeliste for fortsatt suksess for HP går ut på at selskapet ikke skal sette sitt navn på alt mulig fra asiatiske produsenter, men levere kvalitetsprodukter til konkurransedyktige priser, der IT-produktene løser reelle businessproblemer for kundene. HP mener også det er viktig at kundene kan få tak i produktene på mange måter: fra forhandler, direkte fra produsenten, via Internett osv. Derfor vil HP bl.a. tilby både «skreddersøm» der man må belage seg på noe ventetid på produkter som produseres på bestilling, og litt rimeligere hyllevare som leveres umiddelbart.