Fotball-fotografer med trådløs tilgang

Bruk av lokale trådløse nettverk under fotball-VM sørger for lynrask overføring av bilder til verdens avis- og nettredaksjoner.
Da Irland scoret tre mål mot Saudi-Arabia på tirsdag, og sikret seg plass i åttendelsfinalen, ble bilder av målene sendt fra sidelinjen av banen og var på vei til nyhetsdesker og nettsteder verden over, mens kampen fremdeles var i gang.

Den hurtige bildeoverføringen var mulig på grunn av et trådløst LAN som for første gang blir benyttet under et fotball-VM. Ved å bruke digitale kamera kan pressefotografene sende bilder fra sine plasser på sidelinjen, direkte til sine redaksjoner via det trådløse nettverket på rekordtid.

Det betyr at fans verden over kan se bilder fra hendelsene under kampen og rett etter kampslutt.

Full dekning

Nettverket på Yokohama Stadion er kopiert på de andre 19 stadionanleggene i Sør Korea og Japan hvor det spilles VM-kamper, og på mediasentrene. Leverandøren er Avaya som er offisiell sponsor for det pågående arrangementet, kvinnenes VM i Kina neste år og neste fotball-VM i Tyskland.

I samarbeid med Photostream International, som spesialiserer seg på å levere trådløse nettverkstjenester til journalister på sportsarrangement, har Avaya installert et enkelt aksesspunkt for å dekke området innenfor stadion.

Strenge regler

For å minimere interferens har FIFA slått ned på bruken av utstyr med radiosendere på stadion. Alle journalister som bruker en bærbar pc med et kort for trådløst nettverk, må ha tillatelse i form av et lite, rødt plastskilt, for å vise at deres system er godkjent.

Hvis ikke risikerer de å utsette seg for vreden til FIFAs "båndbreddepoliti", som de som skal håndheve den strenge praksisen har blitt hetende.

Men et uautorisert kort vil antageligvis ikke gi brukeren noe særlig glede uansett. Offentlige trådløse nettverk er ikke tilgjengelige i områdene rundt stadion, og VMs eget system bruker et proprietært 128-bits krypteringssystem som er utviklet av Avaya. Det betyr at de aller fleste LAN-kortene ikke vil virke.

For å få tilgang må brukerne leie eller kjøpe spesielle kort fra Avaya til en relativt høy pris; ca 1000 dollar for å kjøpe eller 80 dollar per døgn i leie.

Avaya regner med å bruke trådløse nettverk i enda større grad under kvinnenes fotballmesterskap neste år, og i neste fotball-VM for menn.