Lightroom for iOS skyter RAW

RAW: Helt rått med rå-data fra billedbrikken i iPhone 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus SE og iPad Pro 9,7-tommer. (Foto: Adobe)

Lightroom for iOS skyter Raw

Adobes mobile mørkerom kan nå både redigere og også ta bilder i uprosessert Raw-format. 

En moderne iPhone er virkelig en liten datamaskin i lommen. Dette beviser Adobe til gangs når Lightroom for iOS nå både kan redigere og skyte bilder i rå-format.

Feature-listen over hva som er mulig på en iOS-enhet likner mer og mer på det som er mulig på en Mac. Dette gjelder også CPU-intensive prosesser som Raw-redigering, som har vært mulig en liten stund på nyere iPhone- og iPad-modeller.

Rått

Adobe har nettopp sluppet en oppdatering av Photoshop Lightroom for mobile som lar deg som har en iPhone 6s, 7, SE eller iPad Pro 9,7-tommer å ta bilder med det innebygde kameraet i rå-format. Adobe benytter her sitt eget DNG-format, et format som er åpen kildekode.

Du kan velge om du vil ta bildet i DNG-format eller i vanlig JPEG-format.

Rådataene i DNG-bildene inneholder uprosessert bildemateriale som ikke har gjennomgått de millioner av raffineringer som iOS-enhetene utfører på bildene for å optimalisere disse etter visse kriterier. Dette gir brukeren større kontroll over bildebehandlingen.

En forutsetning for å kunne bruke denne funksjonen er en iOS-enhet med 12 megapiksler kamera - noe som i praksis tilsier en iPhone 6s, 6s Plus, SE, nye 7 eller 7 Plus samt iPad Pro 9,7-tommer. (12,9-tommersmodellen har den gamle kameragenerasjonen på åtte megapiksler.)

Dessuten trenger man sist versjon av operativsystemet, iOS 10. Det er tilgangen til et kamera-API i iOS 10 som muliggjør det hele.

Romsligere

En fiffig detalj er også at appen kan utnytte det utvidete P3 fargerommet (P3 color space) som iPhone 7-modellene åpner for, og som også skjermene er tilpasset.

Adobe Photoshop Lightroom for mobile kan også importere bilder tatt med konvensjonelle kameraer for redigering - se en utfyllende liste her. Appen for iPhone og iPad er gratis, men forutsetter et Adobe CC-abonnement for full effekt.

Du kan lese mer om Lightroom for mobile hos Adobe her. Se også denne Adobe-bloggen for mer informasjon om det å skyte i rå-format med v2.5.

Du finner Lightroom for mobile i App Store for iPhone her og for iPad her. Sjekk ut en demo-video nedenfor.

For ordens skyld: Android-versjonen av Adobe Lightroom Mobile introduserte mulighet for å ta oppRaw-bilder med Lightroom-kamera-appen da den ble oppgradert til versjon 2.0 i mars i år.

Via Businesswire

fotograering