Fotografisk hukommelse for alle

Fotografisk hukommelse for alle

Forskere ved Microsoft Research Lab i Cambridge har utviklet Sensecam, en boks for å dokumentere et menneskes gjøren og laden.
Hvor la jeg brillene mine? Hva het nå den vinen vi ble servert i forrige uke? Hvor ligger den koselige kafeen vi så for noen timer siden? Hvilken vei gikk jeg for å komme hit? Hvem var det jeg møtte i stad? Hva gjorde jeg egentlig i fjor?

Vi mennesker kan ha problemer med både korttids- og langtidshukommelsen. Det kan skyldes stress og dårlig konsentrasjon, eller det kan skyldes sykdom eller aldring. Lyndsay Williams ved Microsoft Research i Cambridge forsker på teknologi som kan hjelpe.

Hun står bak Sensecam, som er en liten boks du kan ha rundt halsen. Den har kamera med kraftig vidvinkel på 132 grader, som aktiveres av flere sensorer for lys, bevegelse, temperatur og infrarødt; den reagerer på dyr og mennesker. Sensorene aktiverer kameraet, som tar bilder i farger, men som også inkluderer nær infrarødt lys.

Ren forskning

Williams poengterer sterkt at Sensecam er et rent forskningsprosjekt og ikke noe produkt. Ikke har det ett bestemt formål heller, annet enn å se om teknologien kan brukes til noe nyttig. De samarbeider med et sykehus i Cambridge som skal teste Sensecam i tillegg til eksisterende behandling av Alzheimer-pasienter og pasienter med hodeskader.

I dag må de føre dagbøker manuelt med nitide detaljer om hva de foretar seg, noe som de fleste synes er kjedelig. Sensecam kan svare på spørsmålene i innledningen til artikkelen, blant annet ved at bilder kan spilles av og støtte hukommelsen.

Sensecams sensorer merker når du beveger deg fra et rom til et annet, når du går ut, går på en buss, møter noen, klapper en katt eller snubler og faller. Da tar kameraet bilder, og de kan stilles sammen med data fra sensorene. Rundt 2.000 bilder får plass på Sensecams 128 megabyte minnekort. Prototyper som er under arbeid skal for eksempel også kunne ta opp lyd og vil bli utstyrt med trådløs kommunikasjon.

Sport og spill

Det er interesse for Sensecam fra flere områder enn medisin. Spillutviklere, for eksempel. Og innen sport: "Hvor kjørte jeg egentlig feil i slalomløypa". For ikke snakke om mulighetene for weblogging. Rent teknologisk mener Willams at Sensecam kan vær noe alle går med om ti år.

Lignende toner har kommet fra Intel, som forsker på en server til å ha i lommen. Og som skal kunne inneholde alle data du ønsker. Jeg spurte derfor om hun kjente til dette.

-- Du tenker på prosjektet til Roy Want? Han kommer hit til Cambridge til uken. Vi har en del å snakke sammen om, svarte Williams.

Det har de nok.