Fotorevolusjon med Photosynth

Fotorevolusjon med Photosynth

I dag lanserer Microsoft Photosynth.net - en tjeneste som gjør det mulig å lage spennende 3d-modeller av bildene dine.

Photosynth gir deg 3d-visninger av hva som helst, satt sammen av bilder som er tatt fra ulike vinkler. Photosynth analyserer bildene og genererer automatisk en 3d-visning, som du kan snu rundt på og zoome inn og ut av.

Alle slike 3d-visninger lagres på tjenesten Photosynth.net .

Vi har bare såvidt rukket å kikke på Photosynth. Det lille vi har sett er ganske så imponerende, selv om utvalget er nokså begrenset ved lansering.

Det er først og fremst store turistattraksjoner som er blitt skikkelig «synthet» (lær deg ordet med en gang, dette kan bli stort) ved lansering. Et søk på «Norway» gir ett treff. Det er Oslo Rådhus som er blitt synthet. 189 bilder er satt sammen, noe som gir statusen 69% synthy. Dermed er muligheten til å være cyberturist blitt ytterligere forbedret med Photosynth.

For å se en synth i nettleseren, må du laste ned det kombinerte programmet/innstikksmodulen Photosynth. Dette er på 8,2 MB. Etter at programmet er lastet ned, kan du klikke på synthene på photosynth.net.

Vi kan vel si med en gang at rådhus-synthen ikke imponerer stort. Det er for få bilder. Men de som er satt sammen av flere bilder, er virkelig imponerende. Ta en titt på synthen Colosseum, som National Geographic har lagd, for eksempel.

Du kan lage dine egne synther. Den første versjonen har en del begrensninger, påpeker Microsoft Live Labs. Blant annet at alle synther er åpne for alle. Photosynth fungerer dessuten bare på Windows XP og Vista. Nettleserne som støttes begrenser seg til Internet Explorer 7, samt Firefox 2 og 3. For å lage en synth, kreves det at du har Windows Live ID.

Første gang du skal lage en synth, må du opprette du en profilside på Photosynth.net. Synthene dine blir deretter liggende under den åpne profilsiden din. Du kan søke etter synther, eller bla gjennom synther sortert på nye, populære og ««nicely synthy». Her finner du alle mulige slags synther, fra kjente bygninger til stua til bloggeren Robert Scoble.

For å forstå hva dette er for noe er kanskje det letteste å se en video: