10 ting smarttelefonen tok livet av

Haugevis av analoge og digitale duppeditter er borte eller døden nær - takket være smarttelefonen.

Publisert Sist oppdatert

Det går mot sommer, og tradisjon tro har PC World Norge satt av plass i sommerutgaven til en test av gps-navigasjon. Men allerede for noen måneder siden bestemte vi oss for at denne gangen blir det ikke gps-enheter vi tester, men gps-apper. For gps-enheten er døende. En gps-app vil være et bedre valg for de aller fleste. Med datainnhenting over 3G-nettet og automatisk programvareoppdatering er det større sannsynlighet for at du kommer frem i tide med en smarttelefon med en gps-navigasjonsapp enn med en dedikert gps-navigator. Ved hjelp av mobilnettet klarer appene også raskere å fastsette hvor du befinner deg (A-gps), og når du forlater bilen kan du fortsatt ha stor glede av navigasjonsappen til fots.

Interessant nok bidrar de store produsentene av GPS-nagigasjonsenheter selv til utviklingen. Både Navigon, Garmin og TomTom lager noen av de beste navigasjons-appene som er å få tak i (Garmin kun i USA). På den annen side, hva annet kan de gjøre? De kan velge å være med på utviklingen, eller de kan sitte stille og se på at Google, Nokia og andre fjerner hele livsgrunnlaget deres. Man kan vel anta at produsentene selv ser at både fremtiden og marginene ligger i programvare og tjenester, og ikke i produkter som står stablet i butikkhyller... Her er ni andre produktgrupper som har fremtiden bak seg.

2. HD-minivideokameraet

De små videokameraene som filmet HD-video som man lagret på SD-kort var hete for to år siden. Flip ledet an denne nye produktkategorien, og ble til og med kjøpt opp av Cisco, som kanskje ikke helt hadde tenkt over at dette ville være standardfunksjonalitet på smarttelefoner om kort tid. Med iPhone 4 forrige sommer fikk vi ikke bare HD-opptak på mobil, men til og med enkel videoredigering! Muligheten for direkte opplasting på minuttet til Youtube og Facebook uten å gå veien om en pc, er også en uslåelig finesse som bare smarttelefonene har. Da får det ikke hjelpe at HD-minivideokameraene kanskje tar opptak i litt bedre kvalitet. Det kommer ikke til å bli benyttet, fordi smarttelefonen er bra nok - og det er den du alltid har med deg. Det er ikke bare PC World som har mistet troen på denne produktgruppen. Cisco varslet for et par uker siden at de legger ned hele Flip-produksjonen.

Creative Vado HD i tredje generasjon var ikke i nærheten like spennende som førstegenerasjonen, som kom litt over et år tidligere. I mellomtiden hadde smarttelefonene begynt med HD-opptak, de også.

3. Kompaktkameraet

Hvor ofte ser du egentlig noen bruke et kompaktkamera i disse dager? Du har to typiske fotosituasjoner:

1: Mange har behov for at enkelte bilder holder så høy kvalitet som mulig, kanskje spesielt gjelder det portrettbilder av barna eller bilder fra en reise. Da tar man det ekstra arbeidet med å benytte et systemkamera, oftest ett fra Nikon eller Canon, men det finnes også mye mindre alternativer, for eksempelvis Olympus Pen.

2: Langt oftere ønsker man å lagre minner fra eller dele øyeblikket. Da tar man frem smarttelefonen. Og kanskje man legger det rett ut på Facebook i tillegg. Bildene blir også automatisk geo-tagget ved hjelp av telefonens GPS. Praktisk på reise! Flere nye smarttelefoner tar bilder med imponerende kvalitet. Kompaktkameraet faller mellom to stoler. Om bildene er gode eller dårligere er faktisk mer et spørsmål om hvem som har tatt bildene, enn om vedkommende har brukt enn iPhone 4 eller et kompaktkamera.

Les også: Mobiltoppen - De beste smarttelefonene akkurat nå

4. Personlige videospillere

Det var en gang gadgetfrikene fløy rundt med en portabel videospiller, ofte fra Archos. Med den kunne de spille av DivX-ene sine hvor som helst, når som helst. iPod kom med videoavspilling først i femtegenerasjon. Frem til da sa Apple-fanboys at video var meningsløst på en iPod. Men smarttelefonen har definitivt tatt over. Sistegenerasjons smarttelefoner med 4-tommers skjermer med høyere oppløsning og bedre kvalitet enn noen av de gamle videospillerne var i nærheten av, streaming-muligheter, HDMI-utgang og støtte for Full HD har parkert videospillerne for godt.

5. Mp3-spillerne

Det er lenge siden varselslampene begynte å blinke for mp3-spillere. De siste sju-åtte årene har de fleste produsentene kastet inn håndkleet, og Apple har de siste tre årene blitt stående ganske ensom tilbake. Konkurrentene har ikke vært bare smarttelefoner, men så godt som alle mobiler. Her i Norge har Sony Ericsson hatt mobiltelefoner i mange år som har vært steingode på mp3-avspilling, og musikkglade mennesker har sendt musikk til hverandre ved hjelp av Bluetooth. Det er vanskelig å få til med en mp3-spiller...

I Europa var det Creative som gav Apple mest konkurranse, men selskapet måtte se seg grundig slått, og la ned hele Europa-kontoret sitt sommeren 2009. Microsoft tok ikke sjansen på noen stor internasjonal lansering av Zune, og har også kastet inn håndkleet. Zune HD lever videre i Windows Phone 7, som har all den funksjonaliteten Zune HD hadde og mer til. Skal du ha en mp3-spiller i dag er det nok over 90 prosent sannsynlig at du lander på en iPod. Da er valgene Shuffle eller Nano om du skal trene, eller Classic. Nei, vi nevner ikke iPod Touch, for med hundretusener av applikasjoner kan den knapt kalles en mp3-spiller. Men kanskje vi skal kalle den en PDA?

Du synes kanskje disse var åpenbare? Kanskje du får noen overraskelser på neste side. Der kan du også delta i debatten!