100 forbedringer i Aperture 2

100 forbedringer i Aperture 2

Apples program for bildeadministrasjon Aperture kommer nå i en kraftig forbedret versjon.

Apple lanserer nå versjon 2 av programmet Aperture, som er blitt et populært program blant fotoentusiaster så vel som profesjonelle fotografer.

Vel å merke blant dem som benytter Mac - noen Windows-versjon av programmet har ikke sett dagens lys, og det er ikke noe som tyder på at det vil skje heller.

Redusert pris

I forbindelse med lanseringen av Aperture 2 setter Apple ned prisen, slik selskapet har fått for vane å gjøre ved sine program-oppdateringer i det siste. Det samme skjedde med videoredigerings-programmet Final Cut Express nylig.

Aperture 2 vil koste 1590 kroner inklusive mva., mens dagens pris hos nettbutikken Apple Store på versjon 1.5 er 2790 kroner. En betydelig prisreduksjon, altså.

100 nyheter

Apple hevder det er rundt 100 nyheter i Aperture 2. Den aller viktigste er kraftig økning av ytelsen. Det skal gå mye raskere enn før både å importere, bla i og søke i store bildemengder. Bilder kan importeres i en bakgrunnsoperasjon, og brukerne kan legge inn bildetekster, nøkkelord og rangeringsdata fortløpende mens bildene importeres.

Nytt er det også at man ikke er nødt til å ha importert hele bildefilen for å få se bildet. De fleste RAW-filer fra digitalkameraene har en innebygd jpeg-fil. Ved hjelp av en teknologi Apple kaller Quick Preview søker Aperture opp den innebygde jpeg-informasjonen og kan dermed vise frem bildet før hele RAW-filen er lastet inn.

Videre er databasestrukturen i Aperture forbedret for at det skal gå raskere å finne frem aktuelle bilder.

Foruten ny prosesseringsmotor byr Aperture 2 også på en rekke nye verktøy som skal gjøre det lettere for brukerne å berge utblåste høylysområder i bildene, få frem fargene bedre, minske bildestøy i skyggeområder og å utføre enkelt retusjeringsarbeid med myke kanter mot andre deler av bildet.

Det blir også lett å legge ut bildesamlinger på .Mac Web-gallerier, Iphone, Ipod Touch og Apple TV.

Bedre RAW-støtte

Samtidig med lanseringen av Aperture 2 la Apple ut en oppgradering av operativsystemet til Mac OS X versjon 10.5.2, med støtte for RAW-filer fra flere nye kameramodeller, inkludert Nikon D300.

LES OGSÅ: Stor oppdatering til OS X

Apple har fått kritikk for treg tilpasning til nye kameramodeller, men forsvarer seg med at forsinkelsen denne gang var nødvendig fordi man ønsket en total omlegging av dekodingsteknologien for RAW-filer i Mac OS X og Aperture 2.

Aperture 2 har fått forbedret brukergrensesnitt med større flate tilgjengelig for bildevisningen, ifølge Apple.

- Den kvaliteten på behandlingen av RAW-filer som vi nå kan tilby, var verdt det, sier Joe Schorr, produktsjef for Apples fotoprogramvare, til Macworld.

På Apple-plattformen skjer dekodingen av RAW-filer på operativsystemnivå.

Les også: Bedre bilder i RAW

Også for amatører

Aperture ble opprinnelig lansert som et verktøy for profesjonelle fotografer med kraftige Mac-er. Fokus lå på håndtering av tunge RAW-filer.

Men Apple høstet pepper for at programmet var tregt selv på kraftige stasjonære Mac-er, og snart kom versjonene 1.1 og senere 1.5 med kraftige forbedringer av ytelsen. Etter hvert er det blitt helt ok å kjøre programmet på bærbare Mac-er, noe som var bortimot utenkelig da den første versjonen ble lansert.

Versjon 2 skal ha fått ytterligere kraftig forbedring av ytelsen, hevder Apple.

Kombinasjonen av brukervennlig betjening og god ytelse selv med moderat maskinkraft har gjort at Aperture har fått tilhengere langt utenom den opprinnelige målgruppen. Fotoentusiastene har trukket programmet til sitt bryst. Den kraftige prisreduksjonen vil trolig gjøre programmet enda mer populært i denne brukergruppen.

Ifølge Apple betegner 54 prosent av dem som bruker Apple-programmet Iphoto seg som fotoentusiaster, ikke bare som «pek-og-klikk»-fotografer. Iphoto er album- og bildebehandlingsprogrammet som følger med alle nye Mac-er og som fås kjøpt som en del av Ilife-pakken for foto, video og musikk.

Aperture 2 har fått kraftig forbedring av RAW-behandlingen.

Disse fotoentusiastene bruker en god del penger på å kjøpe seg digitale speilreflekskameraer og heftig optikk, og de er en målgruppe som Apple har fokusert sterkt på i utviklingen av Aperture 2.

- Vi samlet inn synspunkter fra dem, og vi oppdaget at mange av dem gjerne vil bruke Aperture. Men de ønsket at vi skulle gjøre programmet mer tilgjengelig og intuitivt, sier Kirk Paulsen, sjef for markedsføringen av Apples programvare.

I versjon 2 av Aperture er de tidligere separate betjeningspanelene for prosjekter, metadata og bildejusteringer slått sammen til ett felles betjeningspanel som kan vises eller skjules med et tastetrykk - et såkalt «Head Up Display» (HUD).

Foto/video