15 nye videokameraer fra Canon

15 nye videokameraer fra Canon

Canon vil gjøre det lettere for folk flest å lage sine egne videoer, samtidig som HD-kameraene stuper i pris.

Video er vanskelig. Nå vil Canon gjøre det lettere å håndtere digital video, blant annet ved hjelp av pekeskjerm på utvalgte modeller.

Samtidig senker Canon prisnivået for kameraer med full HD-videokvalitet ytterligere. I fjor måtte man gjerne ut med nærmere 10.000 kroner for et godt HD-videokamera, i beste fall 7000-8000 kroner. I 2010 vil man få et bra HD-videokamera med veiledende pris på rundt 5000 kroner – og sikkert enda rimeligere i butikkene.

Hollywood-syndromet

Mange videokamera-kjøpere opp gjennom årene er blitt skuffet fordi de ikke greier å lage så elegante videoer som de trodde de skulle få til. Reklamen og ivrige selgere har fått dem til å tro at det er enkelt å lage de reneste Hollywood-kreasjonene med dagens digitale videokameraer. Men det krever redigering og håndtering av video, lyd og tekst på et nivå som bare de færreste klarer.

Canon lanserer nå nye videokameraer som ifølge selskapet selv skal gjøre det lettere både å ta opp video, redigere video og dele video med familie, venner og kjente. Stikkord er enkel redigering i kameraet uten behov for å overføre videoopptakene til pc, supplert med enkel opplasting til YouTube.

I lys av målsettingen om å gjøre video enklere for folk er det kanskje en aldri så liten selvmotsigelse i at Canon gjør valget vanskeligere. Hele 15 nye videokameraer lanserte Canon i januar. Men noen av dem blir ikke tilgjenglig før utpå vårparten, så du har litt tid til å tenke deg om.

Pekeskjerm

Blant teknologinyhetene finner vi to nye HD-videokameraer med pekeskjerm for lettere betjening. På pressekonferansen i Oslo syntes Canon-folkene det var helt greit at noen av journalistene sammenlignet det nye betjeningssystemet med brukervennligheten til Apples iPhone.

Canons ingeniører har videreutviklet teknologien for motivgjenkjenning. Intelligent Scene Detection skal nå kunne gjenkjenne opptil 31 typer motiver – landskap, personer, sport, solnedgang og så videre – og automatisk stille inn kameraet optimalt.

Canon innser dessuten at en god videoopplevelse forsterkes av passende bakgrunnsmusikk. Nå kan du på noen modeller legge på musikken direkte i kameraet, enten musikk som allerede ligger i kameraet eller ved å importere din egen.

I kameraet kan man også enkelt konvertere HD-video til SD-video, som er enklere å dele med andre. Blant annet kan man brenne dvd-plate direkte fra kameraet via Canons dvd-brenner DW-100.

Foruten en rekke nye HD-videokameraer lanserer Canon nå også flere nye SD-modeller for dem som ønsker rimeligst mulig videokamera uten å måtte kjøpe gammeldags DV-kamera med videobånd.

Over og ut med disk og dvd

Både videobånd, innebygd harddisk og innebygd dvd-brenner er nå forlatt som lagringsmiddel i Canons videokameraer i forbrukermarkedet, med unntak av HDV-modellen HV40. Nå er det innebygd flash-minne i kombinasjon med sdhc-minnebrikker som gjelder.

Toppmodellene, Legria HF S-serien, byr på cmos-brikke på åtte megapiksler, spesialdesignet HD-videoobjektiv og stor 3,5-tommers pekeskjerm samt doble sdhc-kortplasser.

Legria HF M-serien har mer tradisjonell 2,7-tommers lcd-skjerm og oppløsning på 3,3 megapiksler.

Legria HF R-serien er med på å bringe veiledende pris på HD-videokamera fra Canon ned til rundt 5000 kroner.

De som ønsker rimeligere videokamera og ikke krever full HD, kan velge modeller i den nye Legria FS300-serien, som bruker ccd-brikke i stedet for cmos-brikke, slik alle HD-modellene gjør.

Prisene på de nye Canon-videokameraene er i skrivende stund ikke fastsatt.

Les om:

Foto/video