2010 travelt år for de kreative

2010 travelt år for de kreative

Året som nå ebber ut, har vært et travelt år for de kreative blant oss, amatører som profesjonelle.

Apple og Adobe har stått i sentrum av begivenhetene gjennom store deler av året, noen ganger på lag, men for det meste som motparter.

2010 har også gitt økt oppmerksomhet til HTML5. Dessuten er forbrukervideo blitt mye mer populært enn før, og vi har sett iPad debutere som en ledende plattform for forlag og nyhetsmedier så vel som for kunstnerisk virksomhet.

De profesjonelle i grafisk bransje har måttet være med på en komplett fornyelse av det kjente og kjære Pantone-fargesystemet, og alle er vel på en eller annen måte påvirket av det som har skjedd med Flash.

Travelt hos Adobe

Adobe har hatt et livlig år. Men selv om selskapet har skapt bølger på mange arenaer, kan vi nok oppsummere Adobes viktigste bidrag til de kreative prosesser i 2010 ganske enkelt med dette: CS5.

LES OGSÅ: Adobe har lansert CS5

Det var i midten av april at Adobe lanserte nye utgaver av 15 profesjonelle applikasjoner samt fire online-tjenester. Den femte versjonen av Adobes Creative Suite var en monumental satsing som ingen profesjonelle i kreativ bransje kunne ignorere – og heller ikke de avanserte amatørene på dette feltet. Photoshop CS5 må kunne kalles en kjempemessig seier for Adobe. Premiere Pro CS5, med den nye Mercury-avspillingsmotoren, har også høstet mange lovord. Det samme kan sies om de fleste andre programmene i CS5-pakken.

Acrobat X og følgesvennen Reader X var det også store forventninger til. Disse programmene er teknisk sett en del av CS5, men ble lansert litt senere på året.

Adobe Photoshop Lightroom, som teknisk sett ikke regnes som en del av CS5-pakken, kom også i en ny utgave i løpet av 2010.

Men det var ikke bare det profesjonelle markedet som fikk nyte godt av Adobes programutviklingsmaskineri. Adobe lanserte også et helt nytt videoredigeringsprogram for Mac som bare hadde eksistert på Windows-plattformen tidligere. Premiere Elements 9 gjorde en respektabel debut på Mac-plattformen, med samme versjonsnummer som Windows-utgaven.

LES OGSÅ: TEST: Mye å glede seg over i Photoshop CS5

Adobe har heller ikke glemt kreative lydfolk. Selskapet er snart klar med en ny Mac-versjon av Audition, lyd- og flerspors-redigeringsprogrammet som fortsatt er i beta.

Så var det Flash, da

De største overskriftene i dette året har nok Flash-teknologien fra Adobe fått. Som et ledd i den massive CS5-lanseringen foretok Adobe en dyptpløyende restrukturering av hele sin Flash-teknologi og redefinerte brukerbasen for produktene som brukes til å skape multimedie-innhold. Deretter ble programmene Flash Professional CS5, Flex Builder (omdøpt til Flash Builder 4) og det rykende ferske Flash Catalyst design-programmet samlet under Flash-banneret og integrert under nye online-tjenester sammen med web-analyseverktøyet Omniture.

Men Adobe gjorde også noe annet med Flash Professional som selskapet var uhyre stolt over: Flash CS5 ble proklamert som et nytt app-utviklingsverktøy for Apples iPhone. Da gikk det ikke lang tid før Apple-sjef Steve Jobs fyrte løs en bredside mot Adobe der han ikke bare forsterket forbudet mot Flash på Apples mobile enheter, men hvor han også fratok utviklerne muligheten til å bruke Adobes nye Packager for iPhone til å lage app-er for Apples smarttelefon.

LES OGSÅ: Elements 9 for både Windows og Mac

Apple og Adobe kranglet så gnistene føyk, men så roet det seg litt ned da Apple etter hvert løsnet noe på restriksjonene. Slutten på visa ble at Apple fjernet autoinstallasjonen av Flash-spillerprogrammet på alle nye Mac-er.

Nå er det meste tilbake til det normale, i hvert fall inntil videre, men den hissige Flash-krangelen i 2010 vil trolig bli husket som en av de største oppgjørene mellom to tidligere allierte i tekno-verdenen.

Foto/video