21 megapiksler fra Canon

21 megapiksler fra Canon

Ny speilrefleks med superoppløsning topper listen over totalt 30 nye produkter.

I løpet av 2007 vil Canons forbrukerdivisjon – Canon Consumer Imaging, CCI – ha lansert 68 nye produkter. 30 av dem hører hjemme i høstslippet som skjedde mandag 20. august.

Blant nyhetene som nå er lansert, finner vi to nye EOS-speilreflekskameraer, tre nye EF-objektiver, seks kompakte digitalkameraer, ett nytt digitalt videokamera, tre projektorer, hele ti nye Pixma-skrivere og –multifunksjonsenheter og et knippe laserskrivere.

Canon EOS 40D

Hos ivrige amatørfotografer har det knyttet seg mest spenning til etterfølgeren til EOS 30D, som det har gått rykter om en stund. Ikke uventet heter oppfølgeren EOS 40D. Stikkord er 10,1 megapiksler, CMOS-brikke i APS-C-format, serieopptak på opptil 6,5 bilder per sekund i serier på opptil 75 JPEG-bilder eller 17 bilder i RAW-format, tre-tommers LCD-skjerm med direktevisning, DIGIC III-signalprosessor og værbestandig kamerahus i magnesiumlegering.

Canon EOS 40D.

Veiledende pris er satt til 13 499 kroner inklusive merverdiavgift for kamerahuset. Kit-løsning med 17-85 mm-objektiv vil komme på 16 999 kroner.

Samtidig lanserte Canon to nye objektiver myntet på fotoentusiaster: et 18-55 mm-objektiv til vel 2000 kroner og en kompakt telezoom på 55-250 mm – tilsvarende 88-400 mm i 35 mm-format – til 3 199 kroner.

For proffmarkedet lanserte Canon EOS 1Ds MKIII til 74 999 kroner. Her snakker vi om en koloss som kan ta fullformatsbilder på 21 megapiksler i serieopptak på opptil fem bilder i sekundet.

Stadig høyere oppløsning

Canon har tidligere fått litt pepper i fagpressen for først å ha meldt seg ut av megapikselracet og deretter kastet seg ut i det for fullt igjen. Det ser ikke ut til at kritikken biter på selskapet, for blant de nye digitale kompaktkameraene har halvparten en oppløsning på hele 12,1 megapiksler.

Dette gjelder den nye PowerShot G9, som i motsetning til forgjengeren har fått mulighet til å lagre bilder i RAW-format, samt PowerShot A650 IS og Digital Ixus 960 IS – den nye Ixus-toppmodellen i titanium.

De tre øvrige nykommerne har oppløsning på mer moderate åtte megapiksler.

Video på harddisk

På videosiden lanserte Canon HG10, et AVCHD-basert videokamera med harddisk. Dermed kan Canon tilby HD-videokameraer i forbrukersjiktet med både disk, dvd-plate og videobånd som lagringsmedium. Da gjenstår bare flashminne, som mange mener vil danke ut de øvrige videolagringsmediene i årene som kommer.

HG10 har fått en veiledende pris på 12 299 kroner og byr på 10x optisk zoom og 40 GB harddisk som kan ta opp opptil 15 timer i HD-kvalitet – 5,5 timer i beste kvalitet.

Canon vil levere AVCHD-kompatibel Windows-basert redigeringsprogramvare med kameraet. Mac-brukere kan glede seg over at formatet støttes for fullt i den nye iLife 08-programvaren.

Multifunksjon

På skriversiden er det multifunksjonsmaskinene som dominerer i Canons høstlansering, men de som velger multifunksjon må ikke lenger gi avkall på noe av fotokvaliteten sammenlignet med de beste singlefunksjons-fotoskriverne, hevder Canon.

Canon Pixma MX700.

Toppmodellen i den nye hjemmebruker-serien av multifunksjonsenheter, Pixma MX700 til 2 249 kroner, har to pikoliters dråpestørrelse, fire separate blekkassetter, faks, automatisk arkmater og Ethernet-tilkobling.

De som fortsatt ønsker rendyrket fotoskriver, kan velge Pixma iP4500, som erstatter den populære iP4300 og har fem separate blekkassetter. Dette er nå Canons toppmodell når det gjelder singlefunksjon-fotoskrivere – når vi holder proffmodellene utenom.

Canons høstslipp omfatter for øvrig også flere rimelige laserskrivere, blant annet en sorthvitt-laserskriver med fargekopimuligheter.

Vi kommer tilbake med mer info om en del av produktene senere.

Les om:

Foto/video